Dny velké slávy, návštěv císaře a sportovních klání už má město za sebou. Přesto ruiny Džeraše zůstávají vznešené

Výstavní paláce, dlážděné ulice i náměstí s fontánami, stadion pro závody vozů s koňským spřežením a také dvě divadla. Tak vypadalo římské město Džeraš v dnešním Jordánsku na začátku prvního tisíciletí. V době své největší slávy bylo domovem až 20 tisíc lidí. Dnes jsou z něj jen rozvaliny, ale i ty působí majestátně.

Starému římskému městu Džeraš, jednomu z měst takzvaného Desetiměstí, do kterého patřil i Damašek nebo třeba Ammán, se říká město tisíce sloupů. Jsou tady zbytky mnoha a mnoha sloupů z různých architektonických období.

I rozvaliny působí majestátně

Mezi nimi mě provádí Fadí al Hamajda. Do města se vstupuje Hadriánovou bránou, kterou vystavěli speciálně pro návštěvu císaře Hadriána v roce 129 našeho letopočtu.

Kudy jezdíval císař

Velkolepý oblouk má po stranách dva vchody pro vojáky a uprostřed velkou bránu, kdysi osazenou velkými dřevěnými vraty. Tudy vjížděl do Džeraše císař. Přijel město nejen zkontrolovat, ale i se pobavit. Třeba sportovními výkony.

Čtěte také

Hypodrom, tedy 245 metrů dlouhý ovál, je takové velké podlouhlé hřiště. Závodili na něm vojáci-bojovníci se svými vozy, mohl se na dívat nejen císař, ale kolegové z ochozů.

A byl to i atletický stadion, na kterém se dalo běhat. Velké vedro, vítr a písek z toho ale musely dělat dost náročnou disciplínu.

Majestátní ruiny

Římané byli podle průvodce velice chytří, protože aby vytvořili komunikační tepnu mezi Artemidiným a Diovým chrámem, na půli cesty postavili kulaté náměstí se sloupovím, kterému se říká agora. Tudy vedla sloupová ulice z jedné strany až k amfiteátru, u kterého stál Diův chrám.

Z kdysi mohutného, majestátního města Džeraš dnes zbyly jen sloupy, náměstí a také krásné divadlo, krásný amfiteátr. Tuto oblast totiž postihlo několik zemětřesení za sebou a celé město se tak změnilo v ruiny.

Součástí římského města Džeraš jsou i dvě divadla. V jednom z nich se hlas nese od středu arény až do posledních řad

autoři: Pavel Novák , aka
Spustit audio

Související