Místo ruiny zarostlé plevelem dnes stojí svatostánek ruského námořnictva: Mořský chrám

V Rusku mají dnes své chrámy nejen prostí věřící, ale také tajné služby a ozbrojené složky. Hlavní vojenský chrám u Moskvy zdobí mozaika s ruskými politiky v čele s prezidentem Vladimírem Putinem. A na ostrově Kronštadt ve Finském zálivu nedaleko Petrohradu stojí hlavní chrám ruského námořnictva. Ale pozor – je tam trochu větrno.

Mořský chrám opravovali spoustu let. Když jsem tu byl před třinácti lety, stály zde ruiny. Uvnitř byl vojenský sklad, kolem ohrada a prostranství zarostlé plevelem.

Čtěte také

Teď je tento chrám jako nový. Vystavěný z bílých cihel se zlatými prvky, s pozlaceným ostěním, nádhernou obrovskou modrou kopulí se zlatou korunou a pozlacenými kříži.

Na restaurování fresek a mozaik chrámu svatého Mikuláše, zvaného též Mořský chrám, se zpočátku podílel petrohradský malíř Andrej Sedov.

Andrej jako odborník na fresky nesouhlasil se záměry vedení a zakázku vzdal.

Říká, že šéfové, přestože měli k dispozici kolosální finanční prostředky, najali na práci umělce střední úrovně, kteří dali přednost líbivým pestrobarevným obrázkům před pečlivým restaurováním originálů.

Podvratní restaurátoři

Ty se i přes celkovou devastaci obrovského objektu zachovaly – díky lidem, kteří věděli, jak na to. V době bojovného ateismu je měli v podstatě zničit. Zamalovali je ale takovými barvami, které bylo možné později odstranit, aniž by došlo k poškození původní výzdoby.

Chrám byl vysvěcen na začátku minulého století. Zdroje se rozcházejí v datech o tom, kdo ho postavil a vyzdobil. Jisté je, že u slavnosti vysvěcení byl car Mikuláš II.

Čtěte také

Po revoluci se nepodařilo chrám dokončit. Chátral do 21. století, kdy se ho ujal tehdejší prezident Dmitrij Medveděv a postaral se o to, aby mu vrátil původní lesk. I když obnova vnitřní výzdoby, kupole a maleb se tak úplně nepovedla.

Svatomikulášský mořský chrám byl postavený v neobyzantském slohu podle vzoru slavného chrámu Hagia Sofia v Konstantinopoli, dnešním Istanbulu.

Mešita i synagoga

V jeho architektuře ale najdeme i prvky eklektické: románské, gotické nebo barokní v podobě věží, které odkazují k dílu hlavního autora ruského baroka, petrohradského stavitele italského původu Bartolomea Francesca Rastrelliho.

Chrám připomíná i mešitu a synagogu. Pozoruhodný byl tím, že se v něm mohli před vyplutím na moře pomodlit ke svým Bohům i příslušníci jiných konfesí než křesťanských.

A proto, že je to chrám mořský, musí být jako duchovní maják vidět hodně zdaleka. Hlavní kupole se zvedá až do výšky sedmdesáti metrů.

autoři: Martin Dorazín ,
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.