Kdo si v chrámu na Srí Lance udělá selfie, tomu Buddha přinese smůlu

K Budhovi se nikdy neobracejte zády – tak zní jedna z hlavní zásad v budhistických chrámech. Do jednoho velkého chrámového komplexu tohoto východního náboženství na Srí Lance se podíval reportér Pavel Novák.

Buddhismus, hinduismus, islám a křesťanství spolu na Srí Lance velmi dobře vycházejí. Možná je spojila i ničivá katastrofa, když před 15 lety udeřila v Indickém oceánu tsunami. Jisté ale je, že dnes věřící všech těchto náboženství žijí na Srí Lance v ovzduší respektu a tolerance. 

Květiny a vonné tyčinky

Rozsáhlý buddhistický chrám Gangaramaja v centru metropole Kolombo navštěvují nejen západní turisté, ale i příslušníci jiných náboženství. Chrám je asi 150 let starý, před vchodem se nacházejí sochy bohyně s velmi vyvinutým poprsím a také sochy lvů. Dovnitř můžete vstoupit, jen pokud jste bosí a bez čepice.

Čtěte také

Uvnitř se turisté musí řídit dvěma hlavními pravidly: nesmí se dotýkat soch a nesmí se k sochám obracet zády. Selfie jsou tu tedy přísně zakázána. „Otočit se k Buddhovi zády může přinést něco špatného,“ upozorňuje průvodce Rasika.

Co má Buddha naopak rád, jsou květiny a hořící tyčinky. Proto mu věřící přinášejí lotosové květy a zapalují vonné tyčinky.

Rozsáhlý buddhistický chrám Gangaramaja v centru metropole Kolombo navštěvují nejen západní turisté, ale i příslušníci jiných náboženství
autoři: Pavel Novák , als
Spustit audio

Související