Tisícileté posvátné místo odolalo času i lidem. Taoistický chrám Čína obestavěla mrakodrapy

Metropolí nejlidnatější čínské provincie S'-čchuan je Čcheng-tu, jedno z největších čínských měst a zároveň páteř čínského plánu na rozsáhlou industrializaci a osídlení západních provincií. Už přes tisíc let stojí v jeho středu chrám Čching-jang. Odolal všem válkám, komunistickým experimentům i silným zemětřesením.

V českých turistických bedekrech se Čching-jang objevuje pod jménem chrám Zeleného berana, někdy dokonce jako chrám Zelené kozy.

Starý mistr

Prokleté místo dává naději tisícům prosebníků. Ve svatyni Erawan v Bangkoku se prý plní přání

Hinduistická svatyně Erawan je cílem poutníků různých náboženství

V srdci patnáctimilionového Bangkoku leží místo zvané Erawan. V srpnu 2015 tam udeřili teroristé. Bomba nastražená v opuštěném batohu tehdy zabila 20 lidí a desítky dalších zranila. Thajská policie sice zatkla dva muže, ale nad tím, zda jsou to skuteční viníci, se dodnes vznáší řada otazníků. Stejně jako nad místem samotným.

V místní řece Ťin-jang už uteklo hodně vody od chvíle, kdy přes dnešní Čcheng-tu procházel nenápadný muž se dvěma berany. Teprve po mnoha letech se místní lidé dozvěděli, že onen chlapík nebyl nikdo menší než Starý mistr – Lao-c'. Uctívaný zakladatel aktivního nečinění neboli wu-wej, které je v západním světě mnohem známější pod označením taoismus.

„Velmi zjednodušené se dá říct, že wu-wej je o tom, netlačit na pilu. Prostě přijmout fakt, že náš život řídí velká energie tao. Nemá smysl se jí protivit. Pokud to dokážeš, tvůj život bude harmonický. Pokud ne, přivoláš na sebe nemoci a vlastně nikdy nedojdeš vnitřního klidu,“ vysvětluje mi paní Žjen hned na prvním nádvoří prastarého chrámu Zelené kozy.

Odpovědi chodí samy, stačí se dívat

Chrám je v podstatě velká lesní svatyně, která dokonale naplňuje jedno z přikázání wu-wej, tedy žít v naprostém souladu s přírodními cykly.

Bohatí občané Čcheng-tu ho před více než 1100 lety nechali postavit jako připomínku doby, kdy tudy procházel dál na západ až k úbočí Himaláje Starý mistr.

Chrám je v podstatě velká lesní svatyně, která dokonale naplňuje jedno z přikázání wu-wej, tedy žít v naprostém souladu s přírodními cykly. Taoisté věří, že kdo dokáže dobře pozorovat věci kolem sebe, denně skrze ně dostane odpověď na všechny své otázky.

„Starý mistr dosáhl obrovského věhlasu už za svého života. Byl chodící encyklopedií. I samotný Konfucius prý užasl nad jeho moudrostí,“ říká paní Si-jen a dodává, že stejně tak byl ale prý i poťouchlý a rád si dělal legraci ze svých žáků.

Zvon světové temnoty

Srdcem chrámu je Sál tří nedotknutelných. Je vysoký úctyhodných dvacet metrů a podepřený šestnácti kamennými sloupy.

Kdysi zachránil život svatému muži, dnes je v něm svatyně. Tisíciletý strom v podhůří Pamíru viděl kolem kráčet dějiny

Do tisíciletého posvátného jilmu se vstupuje jednoduše - dveřmi

Jmenuje se Čor Činor a je to místo se zvláštní atmosférou – oáza s obřími stromy ležící na úpatí pohoří Pamír. Jakoby se tu zastavil čas. Posvátné místo na hranicích mezi Uzbekistánem a Tádžikistánem přitahovalo odjakživa poutníky z celé střední Asie. Na dlouhá léta upadlo v zapomnění a dnes znovu ožívá. V bedekrech a turistických průvodcích je ale nenajdete.

„Věříme, že někde tady se ukrývá zlověstný zvon světové temnoty. Pokud je to pravda, je asi lepší nevědět, kde ho hledat,“ poznamenává jeden z návštěvníků. A potvrzuje tak to, co si lidé v Čcheng-tu šuškají už po celá staletí. A sice že chrám ukrývá kdesi v útrobách artefakty, které by nikdy neměly spatřit světlo světa.

Až budete rozjímat uprostřed dvanáctimilionové metropole S'-čchuanu, bude vás prý při tom v některé ze svých reinkarnací pozorovat i samotný Starý mistr.

autoři: David Jakš , and
Spustit audio

Související