Lázně, které ne vždy sloužily k očistě těla

Klenutá podloubí, stěny bohatě malované obrazy ze starých legend, průzračná teplá voda v bazénech a nahá těla využívající blahodárné účinky léčivé vody. Tak to možná vypadalo v lázeňském komplexu, který na místě dnešního bulharského přístavu Varna postavili Římané. Lázně sloužily k regeneraci vojáků po těžkém tažení, ale i k rekreaci místních obyvatel. Ne vždy tam šlo o očistu těla.

Římské termální lázně Odessos z 2. až 3. století našeho letopočtu se nacházejí v bulharské Varně. Horké prameny a krásný interiér kolem mělkých bazénů, ty už tam bohužel vidět nejsou. Ale kdo má představivost, dokáže zašlou slávu a krásu v ruinách římských lázní vnímat i dnes. 

Na břehu moře 

Odessos vlastně znamená město na břehu moře a dnešní Varna je také na břehu moře. Proto tedy Římané začali říkat tomuto místu, kde zřídili vůbec největší lázně ve svých evropských provinciích, Odessos,“ vysvětluje Plamen Želazov, průvodce po Varně a také podnikatel. 

Lázně nebo vězení? 

Část pozůstatků římských lázní se v době turecké nadvlády, která trvala 5 století, používala jako vězení. Ve spodní části jsou vidět kobky, které předtím sloužily jako zázemí lázní.

Plamen Želazov, podnikatel a průvodce po Varně

Plamen Želazov říká, že až v druhé polovině 19. století, když se Bulharsko zbavilo tureckého jha, se tady na tom místě začaly odkrývat římské památky. A z toho vězení se vylouply římské lázně.

V takové atmosféře je jednoduché si představit, že na sobě nemáme džíny, sandály nebo také šortky, a máme na sobě římské řízy. Kráčíme mezi stěnami, které jsou možná krásně pomalované, vstříc nějakému bazénu s moc příjemnou vodou.

Kujme pikle 

Plamen Želazov upře pohled na jeden bod v ruinách: „Tady jsme v místě, kde byl kdysi hlavní sál s velkým bazénem s minerální vodou, který sloužil nejen k očistě těla, ale tady to byla také společenská místnost. Tady se odehrávaly filozofické diskuze, možná obchodní jednání, možná se tady kuly politické pikle, zkrátka tohle bylo to hlavní jádro římských lázní, protože se tady nejen relaxovalo, ale tady se také společensky žilo.“

V římských lázních Odessos se nejen relaxovalo

Půl metru pod nohama návštěvníků ruin římských lázní Odessos jsou zbytky vyspělé úžasné civilizace. Tohle vědomí může u mnohých jednoduše vyvolat zvláštní pocit, dokonce až mrazení v zádech nebo husí kůži. 

autoři: Pavel Novák , aka
Spustit audio

Související