Díry v zemi už nejsou co bývaly. Tak z dolu Julie ve Valbřichu udělali centrum kultury a gastronomie

Důl je slovy uhlobarona Ptáčka ze hry divadla Járy Cimrmana díra v zemi. Je v ní mnoho chodeb různými směry. V případě uzavřeného opuštěného dolu jsou chodby většinou zasypané nebo zaplavené vodou. Důlní budovy na povrchu ale mohou dál sloužit. A to úplně jinému účelu. To je případ bývalého dolu Julia v polském Valbřichu. Je z něj centrum vědy a umění.

Vysloužilí horníci tam dnes pracují jako původci. Třeba jako pan Stanislaw Zubalski, který v uhelných dolech v Dolním Slezsku pracoval 25 let.

Stále ho tam táhne

Ten si ještě pamatuje číslo své známky, když tady pracoval jako horník. Ještě před tím ale měl písmeno „U“, protože byl „umysłowy“, byl intelektuálně pracující, na tomto dole dozoroval. To také znamenalo, že chodil v bílém, a v ne černém pracovním oblečení.

Jeho úkolem bylo kontrolovat, jestli je všechno v pořádku, někdo nezapomněl odevzdat svoji známku nebo nedopatřením nezůstal v dole.

Ve velké hlavní šatně na řetízcích visí oblečení, nepatří ale horníkům. Je to totiž valbřišský kulturní sál. Pořádají se tady bály a koncerty, promítají filmy a hraje divadlo.

Ach, ta krása

Díváme se na fotografii dolu ve Valbřichu, která zachycuje, jak to vypadalo v roce 1996, když se tady všechno zavíralo a úplně skončila těžba. Obrázky odhalují zrezavělé mosty, opadanou omítku a červené zdivo.

Na jiné fotografii pan Stanislav upřesňuje, že to je stav ve dvacátých letech 20. století před druhou světovou válkou - krásné, bílé a béžové stěny.

V bývalé kotelně se pak ohřívala pára, protože všechno v dole bylo na parní stroje. Nad hlavami jsou ještě kužely, tedy zásobníky na uhlí. Z těch se sypalo uhlí do kotlů, vařila se voda, vytvářela páru a ta poháněla právě třeba výtah, kterým sjížděli horníci dolů do šachet. Poháněla taky prázdné vozíky, které vyvážely uhlí z podzemí. Teď je na místě výstavní sál.

Čtěte také

Škoda nechat ležet ladem

Většina bývalých důlních hal dnes slouží ke kulturním účelům. Třeba v bývalé údržbářské dílně je dneska restaurace Coolturalna a na podiu se tady chystá jazzový koncert.

V centru vědy a umění ve starém dole ve Valbřichu si na své přijdou milovníci techniky. Můžou vidět, jak vypadají důlní věže, jsou tady buchary, frézy, dynama, motory. A kromě toho jsou tady koncertní nebo výstavní sály. Ze zavřeného ztichlého dolu se zkrátka může stát centrum kultury.

autoři: Pavel Novák , aka
Spustit audio

Související