Na vozíku do Polska? Během jediného dne zvládnete navštívit solný důl i vrcholky hor

Polské přírodní i historické památky jsou v obležení turistů. A některé z nich je možné absolvovat i na vozíčku. Přesvědčil se o tom náš zpravodaj Martin Dorazín s paní Dášou a její dcerou Terezou Laubeovou.

Společně s paní Dášou a její dcerou čekáme na vstup do solného dolu Wieliczka. Lidé na vozíku mají možnost absolvovat omezenou prohlídkovou trasu, ze tří pater v rámci tohoto okruhu navštíví jedno patro. Problém mají pouze lidé s vozíky širšími než 59 centimetrů, které do výtahové klece neprojedou. Je ale možné je složit.

Je to hodně dobrodružné,“ směje se paní Dáša, zatímco jedeme výtahem směrem dolů. První část trasy vozík trochu tlačíme, zaměstnanci nám ale pomáhají. První schody pak překonáváme na elektrické plošině.

Na vrcholku Kasprova štítu

Nejvíc mě zaujal první sál, o kterém pan průvodce říkal, že ho dělníci dělali 70 let. Líbí se mi, jak je to tu pro vozíčkáře přizpůsobené. Například před dvěma dny jsem byla v Osvětimi a tam jsem se nedostala skoro do žádných expozic,“ popisuje Tereza.

Z hlubin dolu až na vrcholek hor

Po solném dolu nás chystá výstup, respektive výjezd na tatranský Kasprův štít. Není to daleko. „Odbavení proběhlo celkem dobře, pomohl nám jeden pán. Po nájezdu nám pomohl vytlačit vozík,“ popisuje maminka s dcerou.

Když dorazíme do výšky 1987 metrů na mořem, zjišťujeme, že máme štěstí: není tu ani horko, ani bouřka, ani neprší. „Dokonce svítí sluníčko a trochu fouká,“ pochvalují si Dáša a Tereza.

autoři: Martin Dorazín , als
Spustit audio

Související