Z rozpálené Káhiry na větrné pobřeží. Egypťané si dovolenou u moře představují trochu jinak než Češi

V Egyptě většina škol začíná až v polovině září. Střední a bohatší třída si tak může s dětmi užívat ještě pár týdnů u moře. A zatímco evropští turisté vyhledávají teplíčko a do Egypta míří k moři Rudému, místní se potřebují o dovolené naopak zchladit a míří do svých letních bytů do mnohem svěžejšího Středomoří. Jak se na místě přesvědčil reportér Štěpán Macháček, takzvané severní pobřeží je také svědkem rozevírajících se nůžek egyptské společnosti.

Je horký letní čtvrtek, v Egyptě začíná víkend a po dálnici z Káhiry na Alexandrii se valí řeka aut, mikrobusů a autobusů. Zatímco v Káhiře mají dnes teploty dosáhnout 38 °C, tak pouhých 200 kilometrů severněji, na pobřeží Středozemního moře, má být o osm stupňů méně.

Dovolená bez klimatizace

Čtěte také

„V Káhiře je teď strašně horko a vysoká vlhkost vzduchu. V létě se to tam popravdě nedá moc vydržet. Zato tady si otevřete okno a máte krásný svěží přírodní vánek. Žádnou klimatizaci tu nepotřebujete,“ pochvaluje si Isám Omar.

Spolu manželkou sedí na lavičce, poslouchají z kazeťáku staré egyptské zpěváky a hledí na romantický západ slunce nad mořem. Oba jsou v důchodu, předtím pracovali v pojišťovně. Vypadají spokojeně. „Sezóna tady začíná s koncem školního roku. Mimo ni, mezi zářím a červnem, je to tady místo duchů. Všechno je zavřené,“ popisují.

Celebrity vystřídali zaměstnanci

Letovisko Marákija leží asi 70 kilometrů západně od Alexandrie. Sto kilometrů odsud směrem k libyjským hranicím se táhnou podobná letoviska a další přibývají. Cizí turisty tu ale nepotkávám. Zdejší letoviska jsou spíše uzavřenými komplexy vilek, které tu vlastní Egypťané jako svoje letní byty.

Egyptské severní pobřeží

„Tohle byla první podobná vesnička, kterou tu postavili. Jsme tu od jejího počátku. Dřív tu letní byty mívaly celebrity jako třeba herec Núr Šaríf nebo bývalý premiér Átif Obéd. To je ale už nějakých třicet let, od té doby to tu hodně upadlo. Dost lidí své byty prodalo různým firmám, které sem teď vozí na léto své zaměstnance,“ říká manželka pana Isáma.

Zašlá sláva Marákiji

Přímo na pobřeží, kousek od pláže, se chystá zdejší restaurace na večerní nával. Její majitel Ahmad Saíd ji vede se svými sourozenci. Mimo sezónu pracuje v Káhiře jako grafický designér.

„Když jsem byl malý, jezdila sem egyptská elita. To ještě vedl restauraci táta. Tak před patnácti lety se ale přesunula do nových, luxusnějších komplexů dál po pobřeží,“ popisuje. „Byty tu od nich koupili lidé ze střední třídy, takže úroveň všeho dost poklesla. Pláž je teď špinavější, chodníky rozpadlé. Nás starousedlíků tu ale ještě pár je.“

Egyptské severní pobřeží

Jídlo s sebou

Zatímco chudí Egypťané si pobyt u moře nemůžou dovolit vůbec, na pobřeží se staví nové luxusní vily a vesnice. Proměny staré Marákije mluví podle Ahmada za vše:

Čtěte také

„Střední třídu zasáhly ekonomické problémy nejvíc. A nůžky se dál rozevírají. Střední třída mizí a zvětšují se rozdíly mezi chudými a bohatými. V posledních sezónách si lidé začali přivážet jídlo s sebou a vaří si doma. Do restaurace nechodí. To v egyptské kultuře dovolených nebývalo.“

Pláže a vlny lákají jenom místní

Na egyptském severním pobřeží často fouká a Středozemní moře tu dělá velké vlny, takže na plavání nejsou zdejší podmínky nic moc. I proto zůstává tahle část Egypta hájemstvím výhradně domácích turistů. Cizinci, kteří dávají přednost letoviskům u Rudého moře, se tím ale připravují o zážitek ze zdejších nekonečných pláží s krásným, úplně bílým pískem.

Blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček na pláži na severu Egypta
Spustit audio

Související