Hrozí v Egyptě napadení žralokem? Většinou kvůli hlouposti lidí, říká český kitesurfer

12. květen 2017

Češi přestávají vnímat Egypt jako nebezpečnou destinaci. Nejčastějším cílem turistů jsou i nadále letoviska u Rudého moře. Při plavání a šnorchlování by ale měli dbát na určité zásady. V Rudém moři totiž žijí desítky druhů žraloků.

„V Cape Town jsem se opravdu bála, ale tady snad ne,“ říká paní Dita, která si se dvěma dětmi užívá dovolenou v resortu u města Kusajr mezi Hurghádou a Marsá Alam.

Čtěte takéNa Čecha v Egyptě zaútočil žralok, turista zraněním podlehl

Netuší, že nedaleko odtud usmrtil předloni žralok německého turistu. „Stalo se to v oblasti, kde se nesmí šnorchlovat, ani plavat. Dovolené je tam jedině potápění. Nesmí se tam plavat na hladině, to žraloky přitahuje. Takové útoky jsou ale naprosto výjimečné," vysvětluje dr. Ahmad Ghalláb.

Sérii žraločích útoků zažil Egypt v roce 2010. V Šarm aš-Šajchu tehdy žraloci zranili a zabili několik lidí a pláže byly týdny uzavřené. Příčin nestandardního chování predátorů se uvádělo několik. Jednou z nich bylo údajné shazování uhynulých ovcí z nákladních lodí. Jejich maso pak zřejmě přilákalo žraloky blíže ke břehům.

Potápěčů pohybujících se pod vodou si žraloci tolik nevšímají. Jednotlivé oblasti egyptského pobřeží se ohledně mořské fauny výrazně liší a liší se také potenciálním rizikem útoku žraloka.

V Hurghádě se žraloci k pobřeží nepřibližují vůbec a je naprosto bezpečná. V oblasti Marsá Alam jsou hluboké korálové útesy a plavci by se měli obecně zdržovat jen při břehu. V oblastech vyhrazených jen pro potápění se pak nesmí plavat, ani šnorchlovat.

Ahmad Ghalláb, ředitel národních parků, říká že právě ve vodách nedaleko Marsá Alam je poměrně velký výskyt žraloka dlouhoploutvého, který patří k druhům nebezpečným pro člověka.

Rhincodon typus (žralok velrybí , žralok obrovský, nosozubec obrovský)

„Na útesu Elphinstone u Marsá Alam jsme pozorovali celkem třiapadesát žraloků dlouhoploutvých. Na svou zodpovědnost vám ale říkám, že jsme v Rudém moři nezaznamenali jediný případ útoku žraloka na potápěče,“ přesvěduje Galláb.

Samozřejmě nějací žraloci tady budou, jsou tady ti koráloví, ale že by to bylo nějaké nebezpečné, tak to mě ani nenapadlo. Byl tu útok žraloka, ale když se o to pak člověk víc zajímal, tak to byla hloupost těch lidí.
Lukáš Vogeltanz, majitel kitesurfingové školy v Hurghádě

V Rudém moři žije 44 druhů žraloků. Jsou přirozenou součástí přírodního potravinového řetězce. Potápěči mají v oblibě třeba tečkovaného žraloka obrovského, je to největší druh žraloka, ale je neškodný, živí se jen planktonem. Ani potenciálně nebezpečné druhy žraloků ale neútočí na člověka bezdůvodně.

V Rudém moři je žraloků dost, riziko napadení člověka je ale minimální. Přesto není od věci si hlavně v oblasti Marsá Alam zjistit v hotelu místní instrukce k plavání a šnorchlování.

autoři: mac , jaw
Spustit audio