Vlastimil Tlustý, poslanec

Už jste to slyšeli ve zprávách, občanští demokraté budou podporovat vládu Jana Fischera, pokud se bude chovat úsporně. Šéf strany Mirek Topolánek se na tom s premiérem dohodl na schůzce v Kramářově vile. Hrozba vládní rošády nastala poté, co minulý týden levicoví poslanci udělali změny v rozpočtu. Ty mohou podle pravice v konečném důsledku navýšit už tak hrozivý schodek 163 miliard korun. Připomeňme si, že levice prosadila přesun 12 miliard korun. ODS z toho zmatku navíc viní svého bývalého člena Vlastimila Tlustého, který prý nebyl ve sněmovně a tím tak podle ODS umožnil Paroubkovi a spol změny prosadit. Kdo může za špatný stav veřejných financí v Česku? Jak vysoký bude nakonec schodek a budeme se muset i nadále uskromňovat? Budeme se ptát. Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je poslanec, bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý, vítejte u nás, dobrý den.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Dobrý večer.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Kde jste byl, pane poslanče, minulý týden, když se ve sněmovně schvalovaly ty přesuny miliard podle levice?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Celý den ve sněmovně a před hlasováním, tak jak jsem oznámil, jsem odešel a odešel jsem proto, že rozpočet, tak jak ho připravil ministr Janota, byl katastrofou pro české veřejné finance, v tu chvíli, kdy byl předložen takzvaný Janotův balíček, navíc prohlubuje krizi, podle mého názoru rozpočet, tak jak ho pan ministr Janota připravil, je razantní vykročení směrem ke zhroucení českých veřejných financí a já jsem dopředu řekl, že u takové katastrofy nebudu asistovat, že nebudu vytvářet dojem, že nějakými přesuny z kapsy do kapsy dojde k zásadní změně, jestli mohu použít příměr, paní redaktorko, to byl roztrhaný cár hadrů, ve kterých nám se přišla představit ta adeptka a celá diskuse byla o tom, jestli knoflíčky mají být nahoře, dole, vlevo nebo vpravo, ale ta katastrofa byla dána už tím původním návrhem. To hlasování nic nemohlo změnit, já myslím, že to ODS ví ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Počkejte, nemohlo nic změnit, i kdybyste vy, kdybyste třeba býval byl v tom sále a hlasoval proti těm levicovým machinacím, tak by přece ten přesun 12 miliard nemusel projít.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
To byly přesuny zleva doprava, já jsem se jich nechtěl účastnit, já nepovažuju za potřebné, abych to byl já, kdo se bude připodepisovat pod takovou katastrofu, ostatně je to postup naprosto konzistentní s tím, co jsem udělal i v minulosti, já připomenu posluchačům, že když mi ODS a ČSSD, tehdy to byli pánové předsedové klubů Tluchoř a za sociální demokracii nevím, kdo to byl, rozebraly 6 miliard korun z důchodů a sociálních výdajů na takzvaného medvěda, posluchači vědí, co to je, tak já jsem jako ministr financí hlasoval proti tomuto státnímu rozpočtu, nebylo mi to nic platné a hlavně jsem tehdy nezaznamenal tyhle ty děsivé komentáře, které dneska slyšíme, je to naprosto účelové, je to jenom snaha zakrýt, že katastrofa to byla předtím, že Janota je ministr financí vyslaný ODS, že ODS, ČSSD se dohodla na této katastrofě, že se dohodly na tom, že nebudou dělat žádné úspory, navíc se dohodly na tom, že budou zvyšovat daně, to všechno je pro mě absolutně nepřijatelné, zvyšování daní během, během krize je zločin a ještě ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
My se k tomu dostaneme, ale vysvětlete nám třeba, protože vy jste včera třeba pro Lidové noviny řekl: "Jeli problém 200 miliard, tak se bitvy o pět miliard neúčastním." Není to překvapivé od člověka, který tady právě vždycky říká, že je potřeba snižovat schodky a není teď už taková situace, že musíme hrát opravdu o každou korunu?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Protože bych tím přistoupil na hru, kterou tady někdo rozehrál, skoro bych řekl na komedii, kterou někdo rozehrál, ta komedie je snahou zastřít podstatu problému, vzpomeňte si, že před rokem jsem upozorňoval na to, že v letošním roce hrozí deficit v řádu 200 miliard korun, dneska je tady ta realita, nikdo na to nebral ohled, nikdo nebyl ochoten nic diskutovat, tehdejší ministr financí Kalousek se tomu vysmíval, popíral přicházející krizi, odmítl udělat jakékoliv kroky, když se někdo něčemu vysmívá, tak já jako reakci na to vidím nepodílet se aspoň na tom. Podívejte, nemámli nástroje, jak to změnit, myslím tu zásadní katastrofu, tak se na tom nepodílím a aspoň dopředu říkám, co budu dělat a říkám, jaká katastrofa hrozí celým českým veřejným financím.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Vy jste zmínil ministra Kalouska, kterému, bývalého ministra financí, kterému vyčítáte, že sestavil ten rozpočet pro letošní rok s tím schodkem 38 miliard korun, ten schodek nakonec bude kolem 170 miliard, jenomže otázka je, jestli se něco takového dá Miroslavu Kalouskovi vyčítat, copak on může za světovou finanční krizi?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Tak za tu nemůže, ale ta světová finanční krize byla evidentní už na podzim minulého roku, pan ministr financí měl a mohl už v září, v říjnu a v listopadu reagovat na tu přicházející krizi, neměl trvat na absolutním nesmyslu, kterým byl předpoklad růstu české ekonomiky 4,8 procenta. Já si vzpomínám, jak jsem marně uváděl, že 4,8 procenta je pravděpodobně správné číslo, ale s chybným znamínkem, tam chybělo minus, ministr financí Kalousek má sledovat vývoj ve světě, má vědět, že česká ekonomika je otevřená, má vědět, jestli to mohu říct obrazně, že když je povodeň na Šumavě a přijde do Českého Krumlova, že naprosto jistě přijde i do Prahy, to všechno jsem tehdy říkal, úplně marně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ovšem tentokrát se plánuje schodek zhruba 163 miliard korun, to ve chvíli, když ...

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
A zas to vypadá, že bude větší.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
... když ekonomika poroste o půl procenta, pokud se nepletu.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Zas to vypadá, že spíš bude větší, protože ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Poroste podle vás ekonomika o půl procenta, nebo budeme zase v záporných číslech?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Já si čtu, já si každý večer čtu zprávy světových agentur, poslední zprávy říkají, že v Německu ani v Evropské unii nenastal obrat, ke kterému mělo dojít, místo pozitivních očekávání jsou opět záporná čísla. Když porovnáme měsíce mezi sebou, pro českou ekonomiku, která je na tomhle závislá, to znamená, že budeli to nula, tak to bude moc dobré a spíše hrozí opět minus. A upozorním na to, že porovnáváme tentokrát už rok 2010, na rok 2009, to znamená, to minus je, je relativně ještě o trochu větší nebo fakticky větší, protože kdybychom to porovnali na úroveň roku 2008, tak je to ještě horší samozřejmě.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže jak vysoký podle vás bude nakonec ten schodek, když byste měl teď udělat nějaký odhad?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Já bych se podržel přesně stejného odhadu, jaký jsem měl na konci loňského roku pro letošek, to bylo 200 a ptáteli se mě na odhad na příští rok, tak já odhaduji, že to opět bude 200 a spíš ještě více.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Počkejte, ještě více, to znamená, já jsem někde četla nějaký váš odhad, který hovořil až o 300 miliardách, to jste už asi přeháněl nebo žertoval?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Ne, to jsem ani nežertoval, ani nepřeháněl, já se taky nechci podílet na rozšiřování takzvaných poplašných zpráv, tady je to u nás tak, že když někdo říká pravdu, tak je takhle diskvalifikován, takovými nálepkami, já se snažím realisticky to hodnotit, já bych řekl, že nejméně 200.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale těch 300 vám přijde, že není vyloučeno?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Není to vyloučeno, podívejme se na to, jak se bude vyvíjet nezaměstnanost a jak bude vypadat, jak bude vypadat vývoj stavebnictví, zatím jsme zaznamenali jenom pokles průmyslové výroby a očekávám, že teďko na jaře se to samé promítne ve stavebnictví, prostě příští rok nebude podle mého obratem k lepšímu, bude to přinejlepším setrvání dnešního nepříliš radostného stavu a dokonce s tendencí ke zhoršování.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To znamená, pokud se nic nezmění v těch veřejných rozpočtech, tak nastane co, státní bankrot?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Tak jeden redaktor se mě ptal, co říkám tomu, že události, které se týkají českých veřejných financí v letech 2008, 9, 10, až nápadně připomínají to, co se odehrávalo v Maďarsku v letech 2003, 4 a 5. Není tak těžké se podívat, co se tam odehrává teď, je to stav, který myslím, že je velmi blízko ke zhroucení veřejných financí nebo, chceteli, bankrotu, pak se také stačí podívat do Řecka, tam je to velmi podobné, no, mámeli dneska, mámeli dneska státní zadlužení, jak jsem četl, myslím, že dnes miliardu 170 ..., bilion 170 miliard a tempo zadlužování je tempo, kdy ročně musíme počítat s přírůstky typu 200, no, tak ta hranice, kdy už nám nikdo nepůjčí, už je velmi blízko.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To říká poslanec a bývalý člen Občanské demokratické strany Vlastimil Tlustý ve Dvaceti minutách Radiožurnálu, další téma, jak tedy ozdravit veřejné finance? Budeme se ptát. dvacetminut@rozhlas.cz, to je náš mail, na který můžete psát už teď své otázky pro Vlastimila Tlustého. Jak hodnotíte to, že předseda ODS dnes vyjádřil podporu premiérovi Fischerovi s tím, že se ale jeho vláda musí chovat úsporně a odmítnout ty levicové rozhazovačné návrhy? To by vám mohlo být sympatické, když někdo volá po tom, aby se vláda chovala úsporně.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
No, tak jsou to ale prázdné deklarace, chybí k tomu jakýkoliv krok, já bych byl čekal, že předseda ODS tady bude v době schvalování rozpočtu a že bude trvat na úsporách, to znamená, bude trvat na snižování výdajů státního rozpočtu, to je totiž věc, ke které vůbec nedošlo, pojďme se spolu podívat na charakteristiky toho rozpočtu, ty jsou totiž docela zničující, výdaje rostou dál o 3 procenta, to znamená, vidíte, že žádný pokus o úspory se nekoná a přitom deficit je 163 miliard korun, navíc dochází ke zvyšování daní a už jsem o tom mluvil, zvyšovat daně v době krize je věc úplně absurdní. Jenom pro zajímavost, sousední Německo teď právě přijímá opatření, které, když ho přepočtu na Českou republiku, znamená 120 miliard daňových úlev, přepočítávám to na, na český počet obyvatel, 120 miliard daňových úlev, důvod je jasný, v době krize, když už jsem použil příměr povodně, musíte lidem a podnikům snižovat zátěž, aby měli naději přežít a ne ji zvyšovat, tak jak to dělá ministr Janota a jak to toleruje ODS a jak to toleruje Topolánek, takže bohužel to, co říká pan předseda Topolánek, jsou opět jenom prázdná slova.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Vláda se začala snažit napravit ty dopady změn, které minulý týden prošly v tom rozpočtu, kabinet třeba zakázal jednotlivým ministerstvům v příštím roce bez souhlasu vlády využít 5 procent plánovaných výdajů s cílem udržet ten deficit alespoň na té úrovni 5,3 procenta HDP, je tohle cesta správným směrem podle vás?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Já v tom vidím zejména kampaň, velice nepěknou politickou kampaň, která asi je diktována blížícími se volbami, podívejte, já vám znova zopakuji a každý analytik vám to potvrdí z čísel, která jsou k dispozici, při hlasování v Poslanecké sněmovně velká katastrofa zůstala velkou katastrofou, nebyla naplněna očekávání, že tam dojde k jakýmkoliv změnám s pozitivním směrem, někdo si může myslet, že ty strukturální změny, ke kterým tam došlo, hlasováním o pozměňovacích návrzích to posunuly o jedno procento doleva, nebo doprava. Ale míra té katastrofy zůstala a jestli chce vláda napravovat svou vlastní katastrofu, tak to vítám, ale ať to nesvaluje na parlament. Je to vláda, která předložila tu katastrofu, ten strašný rozpočet Poslanecké sněmovně a já myslím, že to každý normální člověk ví, že to byla katastrofa, 163 miliard je katastrofa, neúspory, to je katastrofa, zvyšování daní, to je zločin.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Počkejte, podle vás šlo za té situace, která tady je a jsme stále v situaci, kdy tady je hospodářská krize, podle vás šlo udělat rozpočet s nějakým jiným schodkem?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Samozřejmě, vláda ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tak řekněte třeba, jaký schodek podle vás mohl být úplně klidně, mohlo to být třeba 80 miliard jenom?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Vláda měla projít všechny výdaje a všechny ty, které nejsou nezbytně nutné, tak jak to dělá každá rodina ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A myslíte, že takový rozpočet by prošel, když ...

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
A proč by neprošel, vždyť jste věděla, že nakonec politické strany, které tuto vládu vytvořily, to znamená ČSSD a ODS, umožnily jeho schválení, přestože také vědí, že je to katastrofa, to znamená, určitě by prošla menší katastrofa. Já bych například v takové situaci okamžitě se díval na, na výdaje armády, jestli potřebujeme takové astronomické výdaje na všechny ty stíhačky, transportéry, já si myslím, že v době krize ne a že je možné je v tuto chvíli dramaticky omezit, díval bych se na, na, na výdaje na stavby, kdy se mají budovat nové úřady a tak dále, to všechno se dá proškrtat a říct: "Velice je nám to líto, je tady krize."

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Řeknete nějaké číslo, na které se dalo dostat podle vás?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Já jsem si jist, že úspory, které tento rozpočet umožňoval a umožňuje, jsou v rozsahu desítek miliard korun, to znamená, já si myslím, že ten deficit bylo možné zredukovat o třetinu, čtvrtinu, možná polovinu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To znamená dostat se třeba pod 100 miliard.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Úsporami, úsporami na pravém místě, ale k těm vůbec nedošlo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Vy, když jste byl ministr financí, tak jste Eduarda Janotu, současného ministra financí, odvolal z postu náměstka, Janota je dneska považován za jednoho z největších odborníků na rozpočet u nás, třeba i teď, když uvažoval o odchodu, tak mu řada renomovaných ekonomických odborníků říkala, ať zůstane, proč vy jste vlastně Eduarda Janotu nemohl vystát?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Tak já bych zaprvé upozornil posluchače na ten neuvěřitelný rozpor, tak my máme jedny z nejhorších veřejných financí v Evropě, už to všichni vědí, máme dokonce nejstrašnější tempo jejich zhoršování a máme tady úspěšného odborníka a ministra financí Janotu, který, co já vím, je na ministerstvu financí a pracuje na rozpočtu někdy od roku 75 a byl u všech rozpočtů od roku 1990 dodneška ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tím chcete říct, že on je, on je zodpovědný za ty stavy, za ten deficit, za ty stavy veřejných financí?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
No, samozřejmě, to, to, jak se vyvíjí veřejné finance, to, jaké strašné dluhy se dělají, on je jedna z nejzodpovědnějších osob, je to pravá ruka ministra financí Kalouska, za něhož byla popírána krize, odmítány jakékoliv korekce, to jsou pořád titíž lidé, jenom se k nim přidávají, asi podle toho, jak se to komu líbí, hezké, nebo ošklivé přívlastky.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
dvacetminut@rozhlas.cz, to je mail, na kterém už je několik také dotazů od vás, posluchačů Radiožurnálu, Radek, Olomouc: "Pane poslanče, neříkejte, že nenajdete jednu jedinou věc, za kterou byste pana ministra Janotu pochválil?" Najdete?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Ano, udělal mi radost a já ještě řeknu, proč jsem ho odvolal, udělal mi velkou radost, když v neděli v diskusním pořadu ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
V České televizi.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
... v České televizi, ano, Otázky Václava Moravce konečně poprvé po třech letech přiznal to, co jsem se pokoušel vysvětlit marně veřejnosti celé tři roky, a to je to, že nebyla v České republice zavedena rovná daň, byla tady zavedena, jak on řekl, takzvaná rovná daň, která se ovšem od skutečné rovné daně nekonečně liší, ostatně proto tato takzvaná rovná daň v podstatě nic nepřinesla a poznáte to podle toho, že nedošlo ke zkrácení daňového přiznání, nebyly ze zákona vypuštěny výjimky, nedošlo ke slibovanému hospodářskému růstu, nedošlo ke snížení daní, které by každý poznal na výplatní pásce, nic z toho se nestalo a z toho se dá poznat, že ta pravá rovná daň zavedena nebyla a moc bych prosil posluchače, aby se ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale to bylo teď myšleno dost ironicky z vaší strany, že toto je věc, za kterou ho chválíte, vy byste nenašel opravdu jakoby nic, co on udělal dobře?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Já ho chválím za to, ne, to je skvělé, protože nikdo jiný to ještě nepřiznal a když je tedy považován za odborníka, zaplaťpánbůh, že řekl, že skutečná rovná daň v České republice zavedena nebyla.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Jakou známku byste mu dal jako ministrovi, od jedničky do pětky jako ve škole?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Za rozpočet čtyři minus, a to jenom proto, že ještě strašnější připravil ministr Kalousek, a to bylo za pět.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Vlastimil Tlustý je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Co bude dál dělat, až v létě skončí v politice? Budeme se ptát. Na konci května budou volby, předpokládám, že vy už kandidovat nebudete, za ODS určitě ne, za jinou stranu také ne?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Ne, ne, v žádném případě, já jsem v politice od roku 1991 a myslím, že nejlépe vystihuje stav mého, mého přesvědčení a mého ducha věta, že o tuto politiku, kam se dostala, nemám zájem a tato politika také nemá zájem o mě, takže jsme ve vzácné shodě.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Po několika letech, po 17 letech tedy, opouštíte politiku, co budete dělat?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Tak vrátím se k nějaké jiné činnosti, já jsem původním povoláním analytik a mám docela zajímavé nabídky, co bych mohl dělat dále.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Upřesníte nějak ty nabídky, nebo ještě to nejsou až takové nabídky, že byste o nich mohl mluvit?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Já jsem teďko v situaci, kterou si ..., no, ne, tak každý normální člověk si vytvoří vějíř na křižovatce, na kterou kráčí a z těch cest, které přicházejí v úvahu, pak vybere tu, kterou považuje za nejlepší, a to přesně dělám teď, já se rozhodnu samozřejmě těsně před volbami, to znamená tak, abych plynule přešel z kariéry politické do, do kariéry jiné a teď jsem ve stádiu shromažďování těch variant a jejich vyhodnocování.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Jsem četla v Mladé frontě, že jednáte s jednou slovenskou softwarovou firmou.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Také, také například.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A máte nabídky třeba i z nějaké banky?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Ne, to nemám, já jsem nikdy k bankám neměl blízko.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale z finanční oblasti?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Tak já jsem řekl, že původním povoláním jsem analytik, to znamená, původním povoláním jsem blízko k softwaru, takže softwarové firmy jsou mi určitě bližší než banky.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Nechystáte se podnikat?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Taky jedna z alternativ, zatím neumím odpovědět, já bych vám to řekl, kdybych to věděl, to není, to není žádné, žádná snaha to zastřít, já opravdu vždycky ve všem se chovám zcela stejně, vyhodnotím všechny varianty a vyberu tu, která má nejmenší náklady, nejmenší riziko a největší výnosy.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Neoslovil vás třeba pan prezident, abyste mu dělal poradce?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Ne, já myslím, že každý ví, že to nepřichází v úvahu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Proč?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
No, tak já si myslím, že to nepřichází v úvahu, myslím si to já a myslím si, že si to myslí i pan prezident.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Když je člověk 17 let v politice, nebojí se potom nastoupit do normálního zaměstnání?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Já jsem celých těch 17 let se snažil a netvrdím, že stoprocentně, ale myslím, že z vysokého procenta se mi podařilo zůstat normální.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Zajistila vás politika finančně natolik, že byste si třeba mohl dovolit do konce života už nic nedělat?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Ne, to v žádném případě.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale sbírku na vás dělat nemusíme.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Ne, to taky v žádném případě.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tak pojďme ještě na emailové otázky, které nám posíláte na dvacetminut@rozhlas.cz, jedna otázka je jasná: "Za jakých podmínek jste dnes ochoten spolupracovat ve sněmovně s Občanskou demokratickou stranou?" Jste?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Jsem a protože jsem si v některých novinách přečetl titulky, které naznačovaly, já dokonce řeknu ten titulek, že prý údajně hlasuji s levicí, tak chci ujistit všechny, že s levicí nehlasuji, já jsem s levicí a jsem o tom přesvědčen do dneška, správně vyslovil nedůvěru nemožné vládě Mirka Topolánka a k tomu se hlásím, ale s levicí nehlasuji, protože jejich návrhy ve většině případů považuju za škodlivé, a proto je nemohu podporovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale přece jenom, když jste se rozešel s ODS, anebo možná ODS s váma, vy se tváříte vlastně, jakoby se nic nedělo, ale nemrzelo vás to někdy?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Tak já, jestli můžu, popíšu proces, který k tomu vedl. Podívejte, Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek se rozhodli zlikvidovat rovnou daň a ekonomické reformy, které jsem spolu se slovenskými experty připravil a připomenu, že to bylo 250 stran poctivých výpočtů. Byla to vědecká práce. Zlikvidovali to a místo toho zavedli absolutní nesmysly, dneska se ukazuje, že nefunkční. Pak popírali krizi a popírali s ní cokoliv dělat. A já, když jsem se proti tomu stavěl, logicky jsem se stavěl proti likvidaci programu, také jsem se stavěl proti popírání krize, tak mi vyhlásili svatou válku. Její průběh někteří znají, pro mě to nebyla svatá válka radostná, ale na druhou stranu, abych já mlčel, abych se s tím smířil, víte, já po celou dobu v politice jsem nesl velmi, velmi těžké prokletí, a to, že jsem v polovině osmdesátých let vstoupil do KSČ. Vždycky mi to bylo vyčítáno a já jsem si to vyčítal také, že jsem prostě tehdy zvolil tu jednodušší variantu a já jsem si řekl, že tentokrát ji nezvolím ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale vy jste přece věděl, v jaké situaci je Mirek Topolánek, že prostě nevládla zkrátka jenom ODS, že tam byli koaliční partneři, že on musel také s nimi vyjednávat ...

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Ne, ne, ne, ne, Mirek Topolánek a ODS zlikvidovali, Mirek Topolánek, asi na objednávku Mirka Kalouska, zlikvidoval náš program a já jsem to nechtěl dovolit. Je pro mě zajímavé zadostiučinění, že milovaný Kalousek, teď myslím z pohledu Topolánka, je dneska jeho hlavní konkurent a co je teda úplně neuvěřitelné, ten zlikvidovaný ekonomický program dneska v částech vlastně nabízí jako svůj volební program TOP 09. Já to považuju za neuvěřitelný vývoj událostí, mohu to brát v jistém smyslu jako zadostiučinění, ale pro mě největší zadostiučinění je to, že moje rovná daň podle mého konceptu a konceptu dalších expertů ODS dneska stále funguje na Slovensku, a to přesto, že tam vládne levice.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Koho budete vůbec volit, když budou v květnu volby?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
No, tak já vyjmenuju, koho nemůžu volit, já nemůžu volit komunisty, nemůžu volit sociální demokraty, nemohu volit Topolánka, už vůbec nemůžu volit Kalouska a nemůžu volit lidovce ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To vám toho moc nezbylo teda.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
... a už vůbec nemůžu volit zelené.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Půjdete k volbám vůbec, vyberete si nějakou malou stranu?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Bude to, bude to těžké rozhodování, půjdu k volbám a budu doufat, že ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže stranu pana Macha budete volit třeba?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
... to, co teďko ..., já se rozhodnu stejně jako se svou budoucností teprve ve chvíli, až budu mít v ruce hlasovací lístky, já ještě řeknu jednu vizi, víte, já si myslím, že krize, která se bude prohlubovat, vyčistí, vyčistí i českou politiku, protože takhle už to prostě dál nejde a máme vlastně dvě možnosti, buď se vzchopíme, myslím jako společnost a najdeme reprezentaci, která s tou krizí něco dokáže udělat, anebo se to vyřeší samo i s touhle reprezentací, ale bude to neřízený proces, nákladný proces, který ovšem, a to je zase jeho kladná stránka, sebou ty dnešní politiky odveze.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Poslanec Vlastimil Tlustý byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Díky za to, na shledanou.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec, bývalý ministr financí:
Na shledanou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Za chvilku další zprávy. Helena Šulcová vám přeje hezký zbytek dne.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: heš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.