Jiří Pospíšil: V ČSSD je vůle jít do vlády. A když začne zlobit, bude v parlamentu nahrazena hlasy SPD

Vláda nemá dělat žádné klíčové kroky – nemá důvěru Poslanecké sněmovny, a tak má být spíše vládou udržovací. Tak hodnotí 100 dní vlády Andreje Babiše předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, podle kterého šéf hnutí ANO musí najít především koaličního partnera a podporu sněmovny. „Pak si může vládnout,“ zdůrazňuje Pospíšil ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Hnutí ANO v posledních dnech jedná o vládě se sociální demokracií. A protože jednání by podle Pospíšila mohla skončit dohodou, tak by mohla vzniknout vláda s důvěrou parlamentu.

„Cítím, že v ČSSD je velká vůle jít do vlády s hnutím ANO. Je to i řešení pro stranu, která je v určité krizi a ve které je určité napětí,“ zdůrazňuje.

Ale v případě, že ČSSD bude chtít být samostatnou stranou, pak podle něj Andreji Babišovi velmi rychle přiskočí hlasy pana Okamury. „Ve chvíli, kdy ČSSD začne zlobit, bude v parlamentu nahrazena hlasy SPD,“ nastiňuje.


O demokracii se obávám. Změny, které u nás probíhají, posouvají Českou republiku spíše někam na východ.Jiří Pospíšil

Pokud se sociální demokraté a hnutí ANO nakonec dohodnou, tak by vznikla levicová vláda, která by byla postavená na koaličním partnerovi ČSSD, a potom na podpoře KSČM. „Návrhy, které z vlády půjdou, asi budou převážně levicové,“ míní.

TOP 09 pak chce být aktivní a předkládat vlastní zákony, a k vládním návrhům zákona – pokud budou levicové – předkládat alternativy. „Budeme to striktně posuzovat pohledem našeho programu,“ uzavírá.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio