Viktor Zavadil o filmu Jan Palach: Bylo mi sympatické, jak rychle se štáb dal dohromady

31. srpen 2018

Co stane v mladém herci, když se dozví, že má hrát Jana Palacha? Sedne si a přemýšlí a doufá, že to vyjde, popisuje herec Viktor Zavadil. Film Roberta Sedláčka Jan Palach je právě v kinech.

Jak se herec na takovou silnou roli, jako je Jan Palach, připravuje? „Dohledával jsem informace v knize od Jiřího Lederera, ze kterého scénář také vychází, hodně jsme konzultovali s Robertem Sedláčkem,“ vysvětluje.

Během příprav navštívili i archiv Univerzity Karlovy, kde je část pozůstalosti Jana Palacha, věci z doby činu, korespondence, fotografie…

Film Jan Palach získal za rok 2018 celkem 8 nominací na Českého lva. Podívejte se na kategorie, ve kterých o ceny bojuje. O vítězích se rozhodne 23. března 2019.

A jak probíhalo natáčení? „Překvapilo mne, jak rychle se štáb dal dohromady, bylo mi sympatické, jak se parta lidí na krátkou dobu stane blízkými a pak se rozejdou za jinými projekty,“ popisuje.

Než dostal nabídku hrát Jana Palacha, tak o něm věděl, že to byl mladý student. Věděl, co udělal a měl také přibližnou představu o tom, proč to udělal.

„Tím, že to nebyl osobní čin, který by vyvěral z toho, že Palach byl v depresi nebo v osobní krizi, tak v momentě, kdy by se soustředil na své osobní pocity a na to, že se chce rozloučit s blízkými, tak právě to by mohlo zapříčinit, že by do toho možná nešel,“ míní.

Šestadvacetiletý herec je z Ostravy a má už řadu divadelních zkušeností. V kladenském divadle hraje v několika komediích – Mnoho povyku pro nic, Brouk v hlavě, nebo také v komedii Expo 67.

autoři: Petr Král , prh