V toleranci vůči ne-heterosexuálům jsme zamrzli v 90. letech, tvrdí odborník na sociální geografii

2. listopad 2018

„Češi ne-heterosexuály tolerují, ale neakceptují,” tvrdí Michal Pitoňák z Národního ústavu duševního zdraví, který se věnuje zejména tématu stigmatizace ne-heterosexuálů, problematice menšinového stresu a jeho dopadům na duševní zdraví.

Hovory o sexu přestaly být v Česku tabu. Gayům a lesbám se tu žije dobře, myslí si Hana Fifková

homosexuálové, polibek, gay

„Co budeme říkat lidem, až se zeptají, co naše dcera dělá?“ ptali se jí rodiče, když jim Hana Fifková oznámila, že se chce věnovat sexuologii. Společnost v 90. letech se probírala z informační cenzury, ale rodiče záhy pochopili, že práce sexuologa je zaměstnání jako každé jiné.

České děti se už na prvním stupni základní školy častují ponižujícími homofobními nadávkami. Absence rovnoprávné legislativy pro lidi všech sexuálních orientací má vliv na to, že lidé vnímají jinou než heterosexuální orientaci jako problematickou a často i jako nepřijatelnou, myslí si Michal Pitoňák z Národního ústavu duševního zdraví.

Tolerujeme, ale neakceptujeme

Česká společnost ne-heterosexuály podle Michala Pitoňáka sice toleruje, ale zatím je plně neakceptuje. Nedospěla tedy ještě do fáze jejich plnohodnotného společenského přijetí. „Výraz tolerance naznačuje, že nejde o rovný vztah,“ doplňuje vědec, který se zabývá sociální geografií.

„Češi byli v mezinárodním srovnání velmi tolerantní v 90. letech. Ale okolní státy se v tomto směru od té doby posunuly, zatímco my zůstáváme stále na stejné pozici,“ hodnotí Michal Pitoňák. „My sice přijímáme, že ne-heterosexuálové ve společnosti jsou, ale málokdo je ochotný bez problémů přijmout například to, že by mohl mít homosexuálního syna nebo dceru.“

Svatba je důležitá

Stigmatizace ne-heterosexuální orientace vede podle Michala Pitoňáka k takzvanému menšinovému stresu. Ten přitom může mít i neblahé zdravotní následky, které se nejčastěji projevují rozvojem depresí, úzkostí, ale také závislosti na alkoholu či drogách.

Jak se žije v registrovaném partnerství? „Plánujeme založit rodinu,“ přibližují Petr Laně a Jan Rous

Petr Laně a Jan Rous odpovídali na otázky moderátorka Jana Pokorného

Ústavní soud letos rozhodl o zrušení paragrafu 13 odstavce 2 zákona o registrovaném partnerství. Tento paragraf zakazoval registrovaným gayům a lesbám osvojit si dítě jako jednotlivci. A právě zákaz adopce se podařilo prolomit gay páru Petru Laňovi a Janu Rousovi.

Menšinový stres může vyvolat pocit právně nerovného postavení ve společnosti, homofobní šikana na školách nebo i fakt, že odlišná sexuální orientace není na první pohled zřejmá. Vzniká tak stres, jestli a jak ji projevit navenek.

Podle výzkumných studií provedených ve Spojených státech existuje také souvislost mezi přijetím zákonných úprav rovnosti manželství, tzv. manželství pro všechny, a duševním zdravím. Nepřítomnost této legislativy podtrhuje společenské vnímání, které hodnotí lidi podle sexuální orientace, tvrdí Michal Pitoňák.

autoři: Vladimír Kroc , and
Spustit audio