Jak se žije v registrovaném partnerství? „Plánujeme založit rodinu,“ přibližují Petr Laně a Jan Rous

30. prosinec 2016

Ústavní soud letos rozhodl o zrušení paragrafu 13 odstavce 2 zákona o registrovaném partnerství. Tento paragraf zakazoval registrovaným gayům a lesbám osvojit si dítě jako jednotlivci. A právě zákaz adopce se podařilo prolomit gay páru Petru Laňovi a Janu Rousovi.

Oba dva do registrovaného partnerství vstoupili kvůli tomu, aby svazek uzákonili. „Je to něco jiného než manželství, je tam mnoho rozdílů, což většina lidí neví. Vztahu v registrovaném partnerství není dána důležitost jako manželství,“ vysvětluje Petr Laně.

Člověk, který se chce registrovat, například nedostane v práci volno, registrace může být uzavřena jenom na 14 úřadech, neexistuje společný majetek manželů, neexistuje vdovecký důchod, vyživovací povinnost.

Čtěte také

„Heterosexuální páry, které žijí v manželství, si mohou přiosvojit dítě druhého partnera nebo partnerky pocházející z předchozího vtahu. V registrovaném partnerství tu možnost osvojení nemáme,“ vysvětluje.


Pokud jsou děti vychovávané v gay nebo lesbických párech, tak to neznamená, že z nich budou gayové a lesby.

Jan připomíná, že mít dítě přirozený vývoj každého člověka, který potřebuje dát někomu lásku, starat se o někoho, předat nějaké zkušenosti a potřeby. „Bereme to jako další krok našeho vztahu,“ říká.

A Petr dodává, že rodičovství gayů a leseb je plánované – oba dva žili před tím v heterosexuálním vztahu, pak se rozhodli vyjít s pravdou ven. „Děti jsou v našem vztahu velmi důležité, plánujeme tomu podřídit všechno, pořídili jsme si větší byt, máme dětský pokojíček, plánujeme všechno věnovat rodičovství,“ přibližuje.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: jap , prh
Spustit audio