V regionech, kde je pandemie pod kontrolou, by se mohlo rozvolňovat, navrhuje ekonomka Horská

Ovlivní uzavření tří okresů ekonomiku v těchto regionech? Komu se vyplatí jeden univerzální kompenzační program pro podnikatele? Může si Česká republika dovolit takzvaný tvrdý lockdown? Vladimír Kroc se ptal Heleny Horské, ekonomky a členky platformy koroNERV-20.

Jak se díváte na nejnovější krok vlády uzavřít od půlnoci tři okresy? Co to bude znamenat pro regiony ekonomicky?

Čtěte také

Ekonomicky je to velký problém, ale řešíme tady nekontrolovatelné šíření pandemie. Takže musím říct, že toto opatření mi nepřijde až tak problematické. Vidím spíše jiné problémy v reakci naší vlády.

Zůstaňme ještě u toho uzavření okresů. Jednou z výjimek jsou cesty do školy a do práce. Má takové opatření smysl?

Určitě má. Jistým způsobem dáváme signál ostatním občanům České republiky, že pohybovat se a cestovat do těchto regionů je velké riziko. Zároveň se snažíme neohrozit a nedestabilizovat tamní ekonomiku. Napadá mě, že když už zavádíme regionální opatření, tak proč nezavést regionální opatření opačného typu? Proč nezavést v regionech, kde se pandemie nešíří tímto tempem, je pod kontrolou a kapacita nemocnic není tak napjatá, za určitých přísných hygienických pravidel naopak rozvolnění ekonomiky? Takže toto opatření mě zavádí k myšlence lokálního rozdělení opatření – rozdělit regiony podle toho, nakolik jsou zasažené a nakolik je tam vážná situace.

Část odborné veřejnosti volá po takzvaném tvrdém lockdownu pro Českou republiku? Co by to způsobilo v hospodářství? A přineslo by to kýžený efekt?

Lockdown je něco, co jsme zažili už na jaře. Nicméně situace je v současnosti odlišná v tom, že mnohé průmyslové firmy se naštěstí naučily v této situaci fungovat. To znamená: učíme se pomalu s touto tíživou situací žít, sice nás to stojí psychické a ekonomické úsilí, ale firmy byly schopny lépe než stát reagovat na šíření covidu. A byly schopny zavést nějaká preventivní opatření.

Kdy se podaří dostat hospodářství do kondice, jakou mělo před pandemií koronaviru? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.