Britskou mutaci zastaví tvrdý lockdown. Ministrem zdravotnictví by měl být Smejkal, myslí si imunolog Hořejší

Dosavadní opatření proti šíření epidemie koronaviru podle ministra zdravotnictví přestala fungovat. Jak by na to měla vláda zareagovat? Pomohla by výměna ministra Blatného? Co všechno vědí odborníci o britské mutaci koronaviru? A má Česko začít používat ruskou vakcínu Sputnik V? Hostem Tomáše Pancíře ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byl imunolog a člen iniciativy Sníh Václav Hořejší.

Měl by být ministr Blatný vyměněn?

Kdyby záleželo na mně, tak ano. Dokonce jsem v jednom rozhovoru navrhoval nějaké jméno.

Navrhoval jste epidemiologa Patra Smejkala. Dokonce jste říkal, že jste o tom mluvil s jedním vysoce postaveným člověkem na vládním místě. Můžete specifikovat, kdo to byl?

Nebudu to specifikovat. S tím člověkem jsem o tom nemluvil, ale poslal jsem mu e-mail, kde jsem tohle říkal, ale nedostal jsem zatím žádnou odpověď. 

Čtěte také

Váš kolega profesor Libor Grubhoffer dnes ostře kritizoval ministerstvo zdravotnictví. V souvislosti s britskou mutací mluvil o hrubém zanedbání a chybějící koordinaci hygieniků a epidemiologů. Souhlasíte s ním?

Tady s ním trochu nesouhlasím, protože si myslím, že tomuhle se nedalo zabránit. Dalo by se tomu zabránit, kdyby tady byla nějaká izolovaná ohniska. To už tady ale nemáme. 

Na druhou stranu nepodcenil stát testování, jestli nakažení nemají právě tu britskou mutaci?

Mohlo se to odhalit dříve, ale stejně by to vedlo jen k odsunutí převládnutí této mutace. Při velkém počtu případů je to skoro marná. Nikde v Evropě se to nepodařilo, takže tohle bych vládě nevyčítal. 

O britské mutaci se uvádí, že se šíří o 35 až 70 procent více. Co to znamená? Když se jako bezpečný uváděl kontakt v rouškách kratší než 15 minut, jak se tyto parametry mění?

Znamená to, že stačí kratší čas, abyste se nakazil. Profesor Prymula říkal, že stačí několik vteřin, ale já nevím odkud tyto údaje má. Důležité je, že tato infekčnější varianta automaticky zvyšuje reprodukční číslo. Kdyby se na omezujících opatřeních vůbec nic nezměnilo, tak jen to, že je tady taková varianta viru, znamená, že se reprodukční číslo zvýší o 0,4.

Abychom se tomu nějak vyhnuli, musíme výrazně omezit počet případů testováním, nebo zpřísnit protiepidemická opatření. Jediné opatření, které by tomu pomohlo, je kompletní lockdown. 

Vy byste to v tuto chvíli podpořil?

Říkám to s těžkým srdcem, ale pokud dochází k zahlcování nemocnic, tak není jiná cesta.

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související