Turecké vejce podle receptu istanbulského šéfkuchaře: Připravte si snídani osmanských princezen

Snídaňovým hitem pražských kaváren je takzvané turecké vejce. Je to ztracené vajíčko položené na lůžku z řeckého, tedy spíše asi tureckého jogurtu s česnekem, koprem a zalité horkým máslem s papričkou a dalším kořením. Turecky se pokrmu říká çılbır neboli „čilbir“ a návodů, jak ho připravit, jsou plné i televizní i on-line kuchařky. Jak ho ale dělají přímo v Turecku?

Zeptal jsem se dvou mladých dam na zastávce autobusu v Istanbulu, co jim říká çılbır, což je údajně turecký termín pro turecká vejce z pražských kaváren. Nikdy prý to slovo neslyšely.

Základem je kromě vajec také hustý turecký jogurt

Dávám tedy šanci starší generaci: dva džentlmeni se baví u stánku s cigaretami. Oba jsou původem ze Sivasu, města v Anatolii.

Pan Şükrü říká, že mu çılbır nic neříká. Ale pozor, panu Alimu se rozsvěcí – má za to, že je to nějaké jídlo. A po lehké nápovědě už si vzpomíná, že je to vejce! Jasně, vejce, to prý mívali doma. A měl to moc rád. Dneska se s ním v restauracích ale nikde nesetkal.

Tak vida, turecké vejce v Turecku přeci jen existuje, nebo spíš existovalo. Jak se dostalo do pražských kaváren, ví asi jen Alláh. Ale i v Istanbulu jsem nakonec çılbır našel, dost jsem se ale nahledal.

Nedim v krásné tepané mosazné misce zprudka rozehřeje máslo

Vejce jako pohádka

Yavuz pracuje v rodinné restauraci Mivan ve čtvrti Sultanahmet. Je to jedno z mála míst v Istanbulu, kde çılbır nabízejí. Podle Yavuze to byla snídaně osmanských princezen – prý proto, že je to jídlo vydatné a zároveň zdravé a dietní. Možná je to pohádka, ale co naplat, příběhy prodávají.

Máslem s červenou tureckou papričkou se celý pokrm přelije

Dneska prý çılbır málokdo dělá. Zdejší šéfkuchař Nedim je výjimka. Pochází z Kilisu na jihovýchodě Turecka a tohle je prý recept od jeho babičky. Má připravenou obrovskou krabici s jogurtem, syrová vajíčka, nějaké koření, trošku másla a jde se na çılbır.

První a zásadní věc, kterou Nedim dělá, je, že začíná vařit zastřená vejce. A druhá zásadní komponenta çılbıru je jogurt. Do misky proto dává dvě sběračky hodně hustého tureckého jogurtu. Pak nastává třetí fáze. Šéfkuchař pokládá na hořák vedle vajec malou, krásně tepanou mosaznou mističku a rozpouští v ní máslo, do kterého nakonec přidává tureckou červenou papričku.

A co jsem si poručil a co mi Nedim navařil, to si samozřejmě nakonec taky sním – horké zastřené vejce na studeném hustém jogurtu zalité horkým máslem s rozpuštěnou papričkou. A musím říct, že sultánovy dcerušky měly opravdu dobrý vkus.

Turecký termín çılbır je označení pro turecké vejce, jaké známe z pražských kaváren

Spustit audio