Tři testy a vycházky jen do části parku. Tak vypadá život judistů na mistrovství Evropy v Praze

Ve čtvrtek začalo v Praze už třikrát odložené ME v judu. Na tatami se do soboty představí celkem třináct českých reprezentantů včetně Lukáše Krpálka. Když se judisté před dvěma lety dozvěděli, že se bude šampionát konat v Praze, nejspíš se těšili, že si prohlédnou město. Jenže na procházku po Hradčanech nebo Karlově mostě musí zapomenout. Po celou dobu konání mistrovství jsou totiž v takzvané nepropustné bublině.

Už dva dny před příjezdem museli všichni účastníci podstoupit test na covid-19. Jen ti, kteří byli negativní, mohli vstoupit do bubliny. Při příjezdu na hotel museli podstoupit další test, byli označeni červenou páskou a do té doby, než se dozvěděli jeho výsledek, nesměli opustit pokoj.

Tréninky na hotelovém pokoji nebo v parku

Jídlo i pití nosil hotelový personál každému až ke dveřím. Trénovat mohli judisté jen na pokoji. „Věděli jsme o tom předem a byli jsme na to připraveni psychicky. Museli jsme to přijmout, ale nevidím v tom žádný problém,“ říká reprezentační trenér Petr Lacina.

Čtěte také

Judisté si museli zvyknout, že z hotelu mohou vyjít jen zadním vchodem, a to jen na malé parkoviště, odkud je autobus odveze přímo ke vchodu do haly.

Čerstvého vzduchu se tak mohou nadechnout jen v parku přilehlém k hotelu. Organizátoři v něm vymezili mobilním plotem plochu asi 30 krát 40 metrů, kde co chvíli někdo běhá dokola, když upravuje svoji hmotnost před vážením pro soutěž.

„Je to takový výběh jak v zoo. Občas je to úsměvné, ale je dobré, že se dostaneme na čerstvý vzduch,“ pochvaluje si David Pulkrábek, který už bublinu opustil a odcestoval domů.

Z hotelu na halu totiž smí jen závodníci, kteří se v ten den perou. To znamená, že by český reprezentant ani nemohl jet fandit svým kamarádům. Navíc test má platnost 48 hodin a tak by musel pro delší pobyt na hotelu v bublině podstoupit další.

Krpálek: Budu chtít za každou cenu vyhrát

Lukáš Krpálek s novou vizáží

„Jsem hrozně rád, že mistrovství Evropy vůbec bude a že mohu v Praze startovat. Myslím, že mohu mluvit za všechny, že do toho dáme maximum,“ slibuje největší česká medailová naděje, olympijský vítěz, dvojnásobný mistr světa a také trojnásobný evropský šampion Lukáš Krpálek.

Sám covid-19 prodělal stejně jako většina ostatních judistů. Dvanáct dní se pak v tréninkovém kempu v turecké Antalyi snažil vyladit formu a připravit se na jediný závod v letošním roce.

„Teď na mistrovství Evropy nastoupím po dlouhých jedenácti měsících a musím říct, že jsem sám zvědavý, jak se mi po tak dlouhé době bude prát. Tím, že to bude doma, budu chtít za každou cenu vyhrát,“ říká odhodlaně Krpálek.

Šanci na medaili ale nemá v české reprezentaci jen on. Zvědavý je hlavně na mladé závodníky, mezi nimi také na čerstvou juniorskou mistryni Evropy Renatu Zachovou.

autoři: Petr Kadeřábek , vla
Spustit audio

Související