Tradiční jídlo v novém, lákavém kabátě je trendem v bistrech po celém světě. V Kodani se pokoušejí rehabilitovat ovesnou kaši

Street food má v různých městech různé podoby. Nejčastěji se člověku vybaví nějaký sendvič nebo třeba pečené či smažené maso. V dánské metropoli Kodani se ovšem mezi módní rychlé občerstvení dostalo jídlo, kterému se v dánštině říká Grød, tedy „kaše“. Do stejnojmenného podniku se vydal redaktor Jakub Lucký.

Pár stolečků a nenápadná cedule Grød na jedné z rušných kodaňských ulic naznačují, že v tomto podniku servírují ovesnou kaši.

Čtěte také

„Je to sympatická restaurace, kde si můžete vychutnat snídani, večeři nebo oběd. Kaše je tradiční a taky velmi dánské jídlo. To je to, na čem Grød stojí: tradičně-netradiční jídlo, ze kterého se vše vyvinulo,“ vítá mě Caroline, která v restauraci pracuje.

„Autor celého konceptu přišel s tím, že kaše, jako třeba ta ovesná, nemají dobrou pověst a chtěl to změnit. Udělat z ní dobré, moderní jídlo. Tak to začalo. Kaše je taky velmi zdravá a on chtěl ukázat, že i zdravé jídlo může být chutné.“

Kaše na deset způsobů

A co že tedy Grød nabízí? „Máme klasickou ovesnou kaši s mlékem a různými ingrediencemi, které si můžete vybrat. Pak máme ovesnou kaši se superpotravinami, je velmi zdravá a někomu i víc chutná. V některých restauracích nabízíme taky smoothie,“ vyjmenovává Caroline.

„Od oběda máme v nabídce taky klasické rizoto, rizoto z ječmene nebo třeba indický dál. Všechna jídla ale mají jednu věc shodnou – konzistenci jako ovesná kaše.“

Bestseler? Slano-sladká kaše

Celé menu se vejde na jednu velkou stránku. Některá jídla se podávají jen ráno, jiná jako například dál naopak až večer.

„Zkoušel jste naše snídaňová jídla?“ ptá se mě Chris. „Ještě ne? Tak to bych vám doporučil ovesnou kaši s karamelem, praženými mandlemi a čerstvými jablky. To je to nejprodávanější, co máme. Má slanou chuť po mandlích, sladkou po karamelu, křupou v ní jablka a to vše v krémové ovesné kaši.“

Když jídlo prochází srdcem

Ovesná kaše s karamelem, mandlemi a jablky

Jídlo se připravuje přímo před zraky návštěvníků, stejně jako moje objednávka. Na první pohled vypadá lákavě. V klasické keramické misce v přírodních barvách je typická ovesná kaše navrchu ozdobená sladkým karamelem, slanými mandlemi a pokrájeným červeným jablkem. Takhle bych si snídani dokázal představit.

„Všechna jídla jsou z ekologických, nebo alespoň velmi kvalitních surovin. Chceme změnit image kaší, to je ostatně i součástí našeho hesla: Pozitivní energie. Nejde jen o jídlo, ale i o pozitivní zážitek z návštěvy,“ dodává Caroline.

Jedna miska ovesné kaše vyjde na něco málo přes sto korun. Možná i proto si Grød a ovesná kaše opět v Dánsku našla své příznivce.

autoři: Jakub Lucký , and
Spustit audio

Související