Bratislavské bistro Buchtáreň vrací zákazníky do dětství. Ale nenechte se zmást, české buchty tam nekoupíte

Zákazníky z Česka může nezvyklý název bistra mást – čekají, že tu dostanou klasické kynuté buchty. Jeho majitel Tomáš Hakl se ale rozhodl oživit jinou pozapomenutou dobrotu svého dětství – sladké kynuté knedlíky. Připravuje je na mnoho způsobů a experimentuje i s jejich slanou variantou.

Podle koncepce Buchtárně už bylo dost dortíčků, palačinek a zmrzlin. Kdo chce dezert, může si dát tradiční sladký knedlík s různými příchutěmi, které se snaží majitel a zakladatel Tomáš Hakl stále rozšiřovat.

Se skořicí, s nutelou nebo s pracharandou

Je libo skořici, hnědý či bílý cukr? Nebo dokonce rozvařené hrušky?

„Vyrábíme tradiční knedlíky, ale na český způsob, takže jsou vařené. Slovenské se připravují na páře, ale podle mne jsou vařené chutnější,“ myslí si Tomáš Hakl. „Děláme švestkové nebo povidlové, borůvkové, nutelové, vanilkové, jahodové a meruňkové.“ A to vše posypané moučkovým nebo hnědým cukrem, mákem, skořicí nebo vanilkovým cukrem.

Navíc tu dostanete i specialitu v podobě dokřupava opečené francouzské palačinky nebo takzvanou pracharandu podle Tomášovy babičky – rozvařené hrušky se skořicí a moučkovým cukrem. Ale Buchtáreň má v nabídce i slané knedlíky s masem nebo s bryndzou.

Respekt k tradici i odvaha experimentovat

Tradiční polská kuchyně si znovu hledá cestu do ulic. Krakovský kuchař dělá nejlepší mačanku široko daleko

Kamil Bryś před svým žlutým foodtruckovým stánkem.

Tradiční polská kuchyně si znovu hledá cestu do ulic polských měst. Obvykle tam člověk narazí spíše na stánky s burgery nebo kebaby, při troše snahy může ale objevit i vyhlášené lokální speciality. V Krakově patří mezi ty méně známé „mačanka“ – omáčka z dlouho pečené vepřové krkovice. O její znovuobjevení se v Krakově postaral kuchař Kamil Bryś.

Buchtáreň funguje jako klasické bistro, takže obsluha před vašimi zraky připravuje knedlík a sype na něj jednotlivé ingredience přesně podle přání. Zákazníci se prý často dožadují na Slovensku velmi oblíbené makové náplně, ta ale zatím v nabídce není.

Tomáš Hakl si nechal poradit od nejpovolanějších. Podle rady své babičky například vždycky do těsta kápne trochu oleje, je pak prý mnohem chutnější. A stejně jako rad, cení si nejvíc i pochvaly od starší generace. I přesto se ale nebojí experimentovat s novými chutěmi.

„Plánujeme vařit veganské buchty naslano. Chceme vyrobit nějakou směs koření, kořenové zeleniny a možná i sóji. Také bychom rádi dál experimentovali se sladkými variantami. Chceme zkusit arašídové máslo s čokoládovým topingem a lesním ovocem,“ přibližuje svoje plány do budoucna majitel bistra.

Bryndzová varianta kynutého knedlíku patří ke specialitám Buchtárně.
Spustit audio