Tomáš Prouza

3. září 2009

"Krize přinesla především zrychlení toho špatného zadlužování," říká finanční poradce Tomáš Prouza, který je známý především z televizního cyklu Krotitelé dluhů. O problémech, které z neuváženého půjčování pramení, i o dalších úskalích nakládání s financemi si ve čtvrtečním dopoledním vysílání Radiožurnálu Tomáš Prouza povídal s Lucií Výbornou. V pátek 4. září bude hostem veslař Václav Chalupa.

Opatrnost bank v poskytování úvěrů je podle něj hlavním důvodem, proč se hodně lidí obrací na nebankovní půjčovatele a vrhá se tak nevědomky do pasti dluhů. Ti mají totiž často velmi drsné podmínky a lidé příliš spoléhají na to, co jim řekne poradce na druhé straně stolu, místo aby si důkladně pročetli, co podepisují.

Lenost při čtení smluv a podmínek půjčky a podceňování možnosti případné budoucí insolventnosti - to jsou podle Tomáše Prouzy dvě největší pasti, do nichž se neuváženě vrhají zájemci o poskytnutí půjčky.

"Pokud nevím, co se mi stane, když přestanu platit, a zároveň nemám žádnou rezervu, tak to je neuvěřitelná situace, která může znamenat, že do půl roku přijdu o dům nebo o byt, ve kterém bydlím," vysvětluje Tomáš Prouza. A Češi jsou podle něj v tomto ohledu opravdu hodně lehkomyslní.

"Já nikdy nepřijdu o práci, mně se nikdy nic nestane, můžu teď žít nadoraz, můžu čerpat poslední korunu z účtu, ona zase výplata přijde," přibližuje Tomáš Prouza přístup, který přivedl nejednu českou domácnost do finančních problémů.

Dalším faktorem nesporně jsou moderní technologie a marketingové strategie, které lákají zejména na jednoduchost a rychlost poskytnutí půjčky. Uchylují se k nim hlavně nebankovní, ale v poslední době už i bankovní poskytovatelé půjček.

"Stačí jedno kliknutí a vidíte, jak vám ty korunky na účet naskákaly. Nepřemýšlíte přitom nad tím, kolik budete platit na splátkách, jakým způsobem budete platit a tak podobně," uzavírá finanční analytik.

Tomáš Prouza v rozhovoru upozornil i na další úskalí finančních půjček a vysvětlil, jak například banka zjistí, že zrovna potřebujete půjčit, nebo jak poznat moderní lichvářskou společnost. Dotkl se i toho, jaké příběhy nabídne nová řada televizních Krotitelů dluhů. Zajímají-li vás odpovědi Tomáše Prouzy, poslechněte si záznam celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Tomášem Prouzou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

A v záznamu on-line rozhovoru, v němž po 11. hodině odpovídal Tomáš Prouza na otázky posluchačů, které se nevešly do vysílání, se dozvíte kromě jiného i to, jaký je jeho názor na populární životní a penzijní pojištění.

autor: and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.