Také Paříž má svoji Kliniku. Vznik sociálního a kulturního centra u Montparnassu iniciovala radnice

Jak prakticky využít objekt, který čeká na rekonstrukci? Takovou otázku si položili v Paříži, když se před několika lety rozhodli zrekonstruovat objekt bývalé nemocnice ze 17. století. Objekt, kde vyrostou nové byty, v mezičase předali do správy asociace, která zde na dobu pěti let na míru připravila sociální a kulturní projekt. Ve čtvrti nedaleko Montparnassu díky tomu vzniklo vyhledávané místo. Do Les Grands Voisins se zašla podívat reportérka Francii Marie Sýkorová.

U vstupu do objektu o rozloze přes tři hektary, který sestává z několika budov, dvorů i malého parku, nás vítá Axel Henry z asociace Yes We Camp.

Čtěte také

„Tohle je první recepce, kterou mohou přicházet nejen návštěvníci, ale slouží i jako informační centrum pro uprchlíky. Tady jsou první obchůdky, které provozují kreativci, designéři, návrháři…“ ukazuje.

Je tu i prostor, kde se cvičí jóga nebo provádí Shiatsu. Všímám si také pekařství a vedle v cukrářství dokonce vyrábějí i vlastní cukrovinky. Ale podle Axela ani to ještě není všechno: „Najdete tu dílnu, kde se tiskne na oblečení. Tady máte zase malé nakladatelství, bižuterii, biočokoládovnu a další butiky. Je tu fotoateliér i dílna na výrobu tapiserií.“

Kafe za lístek

Les Grands Voisins v Paříži

Prostor Les Grands Voisins vznikl díky pařížské radnici, která se rozhodla oslovit nezávislé asociace a vytvořit s jejich pomocí program přesně na míru. Nechtěla totiž, aby budova strádala, ale aby se pro ni našlo smysluplné využití.

Jednou z oslovených asociací byla Aurore, která se stará nejen o lidi na ulici, ale také o uprchlíky. Ta se spojila s kulturními spolky a vytvořila program na pět let. Dole sídlí umělci, nahoře jsou byty, které mohou využít lidé v nouzi jako dočasné bydlení. A prostor pro spolubydlení zbyl i pro organizátory ze spolku Yes We Camp.

„Vymysleli jsme i speciální měnu pro lidi, které jsme zaměstnali, většinou uprchlíky. Platí si s ní tady stravu. Dalším nápadem je projekt ‚kafe za lístek‘. Místo penězi u nás zaplatíte platnou jízdenkou na metro. Takto získané lístky pak distribuujeme lidem, kteří k nám docházejí a potřebují pomoc,“ vysvětluje Axel.

Labutí píseň

Historický objekt by měl dostat novou moderní tvář a bude ukázkou ekočtvrti sdružující nejen starousedlíky. Navíc funguje jako oživení jinak nepříliš živé oblasti mezi pařížským Port-Royal a Denfert Rochereau.

Čtěte také

Prostory, které organizace využívá, se vinou postupující přestavby neustále zmenšují a umělce a kreativce střídají stavební dělníci. V současnosti proto organizace může plnohodnotně využívat jen historické objekty.

„S tím se ale počítá, projekt je naplánovaný přesně na dobu do léta roku 2020,“ dodává Axel. „Můžeme tu zůstat ještě přibližně rok. Pak si lidé, kteří tady teď bydlí, musí najít nové bydlení.“

Na závěr prohlídky nás Axel vede na střešní terasu, která sloužila nejen k večírkům, ale i ke cvičení jógy nebo k letním filmovým projekcím. Díky tomu si máme možnost ještě celý objekt bývalé nemocnice prohlédneme z výšky.

autoři: Marie Sýkorová , and
Spustit audio

Související