Svíčky na hrobech v Británii jsou vzácné. Krajané zažehli tradici vánočních světýlek pro padlé Čechoslováky

V období vánočních svátků míří někteří z nás tradičně na hřbitovy. Zavzpomínat na své blízké, položit na hrob chvojí, věnec s vánoční výzdobou a zapálit svíčku. Co ale v případě, když žádní příbuzní nežijí nebo jsou daleko? Dobrovolníci ve Velké Británii proto už čtvrtým rokem zapalují svíčky na hrobech válečných hrdinů na hřbitově v Brookwoodu.

Drobně mrholí a na hřbitov se snáší soumrak. U každého ze skoro sto třiceti hrobů září červená svíčka. Tato tradice se zrodila před čtyřmi lety.

Světýlka pro padlé československé vojáky

Občas jsem trávil vánoce v Praze, kde chodím do Šárky na hrob mojí mámy. Vždycky se mi líbila atmosféra hrobů osvícených svíčkami. Jednou jsem byl tady v Brookwoodu na svátek všech svatých a viděl jsem vedlejší polské pohřebiště plné svíček. A tak jsem si řekl, proč něco podobného neudělat taky,“ vzpomíná Tom Doležal.

Čtěte také

Vede společnost Czechoslovak Free Airforce. Ta pečuje o odkaz československých letců, kteří bojovali v řadách RAF.

Krajané nebo příbuzní žijící v Británii se schází jen dvakrát do roka. Je to celkem škoda. Proto má cenu si připomínat lidi, kteří tady odpočívají. Zrovna to bylo kolem Vánoc, tak jsme si řekli, že to budeme dělat o Vánocích. Je to výjimečné vidět svíčky ve Velké Británii, kde tato tradice neexistuje,“ říká Adam Hruška, který spolu s Tomem Doležalem stál u zrodu dnes už nové tradice.

Uctít památku našich předků

Vánoce jsou rodinným svátkem. Mnohé rodiny jsou často daleko, v Americe nebo v Austrálii a my jim takto pomůžeme uctít památku jejich předků nebo blízkých. Pro mě je to navíc velmi osobní. Řadu lidí, bývalých letců, kteří zemřeli po válce, jsem znal. Byli součástí mého dětství,“ uvědomuje si Tom.

Čtěte také

Na československém vojenském hřbitově v Brookwoodu má svůj náhrobek i jeho otec Oldřich Doležal. Pilot příslušníkem 311. čs. bombardovací letecké perutě RAF. Za každým náhrobkem, za každým jménem se skrývá silný a důležitý příběh. Byť od konce druhé světové války uplynulo více než šestasedmdesát let, historie je stále velmi živá.

Stále živá historie

Dokládá to i Darja Novotná. Praneteř pilota RAF Karla Novotného, který zahynul při nehodě liberátoru v roce 1944.

Praneteř pilota RAF Karla Novotného Darja před pěti lety našla jeho hrob. Dodnes každoročně ctí prastrýcovu památku

„Narodila jsem se v domě, odkud pochází. Můj otec má vše schované v kufru, máme obrazy a medaile na stěně. Vždy jsem o tom věděla. Můj sen byl najít místo, kde měli nehodu, nebo se dozvědět víc o tom, co se ten den stalo. V Plymouth byl můj první výlet v Anglii na hřbitov, tam jsem se chtěla podívat,“ říká Darja Novotná.

V Anglii žije už pět let. Příští rok se hodlá vypravit přímo na místo, kde její prastrýc v roce 1944 zahynul.

autoři: Jaromír Marek , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související