To musíte vidět! Uklízečky hřbitova v Seville lákají na postříbřený hrob

Hřbitovní turistika je už pár let na vzestupu a navštívit kromě dominant města také hřbitov je čím dál běžnější. Méně obvyklé je dát se do řeči s uklízečkami hřbitova. V Seville mají jeden z nejosobitějších hřbitovů. Jmenuje se San Fernando a podaří se vám na něm natrefit na uklízečky, které čistí hroby už po tři generace.

Manoli, Marii a Isabel jsem si všimla hned, jak jsem vešla na hřbitov. Chtěla jsem si prohlédnout nevšední mohyly slavných toreadorů, zpěváků a zpěvaček flamenka. Hodně jsem o nich slyšela a každý mi tvrdí, že stojí za to je vidět.

Dvě generace energických uklízeček

Jenže tři energické ženy s kyblíky, košťaty a čistícími potřebami, které neustále živě konverzovaly i při čištění hrobů, mě zaujaly možná stejně jako monumentální památníky slavných Španělů. Napadlo mě, že profesionální uklízečky jsem ještě na hřbitově neviděla. Fascinovalo mě jejich pracovní tempo i to, jak pěkně byly upravené.

Čtěte také

„Práce se mi líbí,“ tvrdí nalíčená blondýna Manoli. „Dělám ji už třicet let,“ dodává. Tato pohledná asi padesátiletá žena pěkné postavy je matka dalších dvou uklízeček – Marii a Isabel. Těm mohlo být něco okolo třiceti let.

Nemá práci. Proto se přidala

„Zůstala jsem bez práce, a tak jsem se přidala k mámě,“ říká bleskovou rychlostí starší Maria. „A moje sestra sice vystudovala psychologii, ale také nemá práci. Takže jsme už třetí generace, která na tomto hřbitově udržuje hroby. Máma zdědila tuto práci od babičky. Už ta se starala o hroby zámožnějších sevillských rodin,“ popisuje.

Tři energické ženy s kyblíky, košťaty a čistícími potřebami živě konverzovaly i při čištění hrobů

Maria je prý ráda, že je máma přibrala do malé uklízecí čety. „Lidé momentálně nemají peněz nazbyt. Našimi klienty jsou hlavně starší lidé, vdovy a vdovci, kteří se už nezvládnou o hroby sami starat,“ popisují. „Problém je, že hodně penzistů musí finančně podporovat děti ve středním věku, dospělé, kteří zůstali bez práce. Mnozí nám proto ruší objednávky,“ dodávají.

Čtěte také

Maria navíc prozrazuje, že ještě stále udržují a čistí i několik desítek hrobů, o které se starala už jejich babička. Získat nové klienty je však během krize téměř nemožné.

Postříbřený hrob a Kubánci v zářivých oblecích

Manoli, Isabel a Maria nejsou jen tak obyčejné uklízečky. Znají tu každý významnější hrob a desítky příběhů. Navíc o nich povídají mnohem zábavněji než poloospalé profesionální průvodkyně.

Na tomto hřbitově uvidíte nevšední mohyly slavných toreadorů, zpěváků a zpěvaček flamenka

„Víte, kdo je Antonio Machín?“ ptá se najednou Maria. „Je tu také pochovaný. Každý rok sem přijde skupina jeho krajanů, Kubánců. Mají zářivé obleky a klobouky. Zpívají jeho písně, polévají jeho hrob kubánským rumem a kouří doutníky. To musíte vidět!“ popisují ženy a prozpěvují si Machínovu píseň Angelitos negros o černých andělech.

„Toreador Gitanillo de Triana je zas pochovaný v postříbřeném hrobě,“ prozrazuje Manoli a posílá mě na prohlídku asi desítky dalších hrobů slavných básníků, zpěváků a architektů. Potřebovala bych nejméně dva dny na to, abych si hřbitov San Fernando dokonale prohlédla a aby mi upovídané uklízečky Manoli, Isabel a Maria pověděly alespoň polovinu toho, co o něm vědí.

autor: ľzl
Spustit audio

Související