Sto let Rozhlasu rezonovalo i v zahraničí. Někteří z tamních posluchačů jsou s rádiem v kontaktu dlouhá léta

Sto let Českého rozhlasu slavili posluchači nejen v Česku. Díky vysílání Radio Prague International, tedy zahraničnímu vysílání Českého rozhlasu, se připojily i stovky fanoušků rádia doslova z celého světa. Nepál, Bangladéš, Indie, Japonsko, Peru, Uruguay, Chile, Kuba, Panama, Alžír, Lucembursko, Wales, jsou jen některé ze zemí, odkud dorazily ohlasy na speciální program věnovaný rozhlasové stovce. 

Robert Bedrunka byl geograficky jeden z nejbližších posluchačů a jediný, který nás pozdravil v češtině.

„Ahoj, Český rozhlase! Přeji celému osazenstvu všechno nejlepší k 100. výročí! Je to úctyhodné, kam se ČRo za svou existenci dostal. Tak na dalších 100 let! Poslouchám vás z Polska, z malé vesničky Owsiszcze u česko-polských hranic.“

Pozdravy v různých jazycích

Není ale zdaleka jediný, kdo Radio Prague International poslouchá, aby se něco dozvěděl o Česku a naučil se česky.

„Narodila jsem se sice v Americe, ale už sedm let jsem doma v Pasově. Vzhledem k tomu, že je Česká republika takříkajíc za rohem, rychle se u mě probudil zájem o sousední zemi a češtinu a už pár let se učím česky. Z rubriky „Tschechisch gesagt“ mám proto vždy zvláštní radost. Díky hodinám češtiny jsem zjistila, že se můžu těšit na spoustu dalších pořadů, "Sto let je jen začátek", to je báječné!“ napsala Susana Davis. 

Věrní krajané

Mezi posluchači se objevila i řada potomků krajanů. Z Houstonu v Texasu nám napsal jeden Američan, že sice sám nemá české kořeny, ale když v roce 1968 zaslechl na krátkovlnném přijímači vysílání o dramatických událostech v Praze, přilnul k Československu, začal s manželkou hrát v kapele vedenou českým emigrantem a potěšilo ho, když slyšel, že na výstavě v Národním muzeu je přístroj od Karla Hašlera, protože právě jeho písničky hraje moc rád. 

Čtěte také

Specifickou kategorií příznivců Radio Prague International jsou radioamatéři. Jedním z nich je i Masahiro Kobayashi z Japonska, který nám napsal: Pamatuji si, že jsem jako teenager poslouchal vaše mezinárodní vysílání v pásmu 13 metrů, které začínalo tradičně trumpetou.

„Je to opravdu vzrušující vzpomínka, ale je zajímavé, že vaše stanice zažily 60 let existence před mým prvním příjmem,“ vzkazuje Masahiro Kobayashi. 

Fanoušci krátkých vln

Pan Kobayshi nám zároveň poslal i fotografii svého rozhlasového koutku, kde dodnes ladí krátkovlnné vysílání, i když stanic, které ho využívají, je stále méně. Pravda zůstává, že je to tak trochu pro fajnšmekry.

Díky panu Richardovi Langleyovi, který zaslal audio ukázku krátkovlnného vysílání, si můžeme udělat představu, jak 18. května 2023 vypadal poslech v městě Hanwell Kanadě.

Od kvality vysílání před 100 lety se to příliš nelišilo. U podobného přenosu záleží vždy na atmosférických podmínkách. Většina posluchačů tak dnes dává přednost internetu. Ale je hezké, že dodnes existují radioamatéři, kteří loví na vlnách.

Ty, kterým se podařilo ulovit speciální jubilejní pořad, čeká odměna. Výroční pohlednice QSL potvrzující příjem s fotografií zobrazující první mezinárodní přenosy v roce 1933. A že je zájem velký potvrzují dopisy a emaily ze všech končin světa.

autoři: Klára Stejskalová , aka
Spustit audio

Související