SpaceX nedodržuje závazky, chová se bezohledně k přírodě i lidem, vadí obyvatelům jižního Texasu. Právě tam má firma základnu

V Texasu odstartovala raketa Starship. První testovací let vesmírné lodi, do které americká vláda vkládá naději, že dopraví lidi na Mars, skončil po několika minutách výbuchem. Ale v plánu jsou další. Společnost SpaceX si tuto texaskou základnu v minulých letech vybudovala na území se vzácným ekosystémem, kde žije mnoho ohrožených živočišných druhů. Raketová základna tuto oblast na vždy změnila a mnoho tamních lidí proto rozhodně nepatří k příznivcům kosmických pokusů.

Na zdejších divokých plážích najdete vzácné a vyhynutím ohrožené druhy želv, ve vlnách Mexického zálivu se prohánějí delfíni, zdejší pevnina je posledním útočištěm volně žijících ocelotů ve Spojených státech a nad tím vším nahoře nad námi proudí vzduchem sokoli, hejna pelikánů nebo třeba kulíci a pěnice.

Cesta do vesmíru z divočiny

Tady, v nejvýchodnější části americko-mexického pomezí, leží jeden z nejvzácnějších kusů americké divoké přírody. Ta je ale pod stále větším tlakem lidské civilizace a základna SpaceX je toho zatím nejvýraznějším zdejším projevem.

Nedaleko místa, odkud raketa Starship odstartovala, rád tráví volný čas Jim Chapman. Říká mi, že o společnosti SpaceX nemůže říct nic dobrého. Stěžuje si, že firma Elona Muska se nijak nesnaží aspoň zmírňovat své dopady na zdejší vzácnou krajinu.

Tady, při ústí řeky Rio Grande do Mexického zálivu, najdeme ekosystém unikátní v celých Spojených státech a například důležitý koridor pro tažné ptáky. Hned vedle základny, kde dochází k ohlušujícím výbuchům, se nacházejí území s chráněnou divočinou.

Hrůzné zážitky

Jimova přítelkyně Vicky Guerrová popisuje, jak po startu raket dopadají i na pevninu kusy techniky, do vzduchu se dostávají různé chemikálie a v blízkosti SpaceX navíc možná vzniknou dva terminály na zkapalněný zemní plyn. Vicky se bojí, co tato kombinace může způsobit.

Čtěte také

Start rakety Starship na místě s nadšením sledovali fanoušci vesmírného programu a společnost SpaceX musela splnit 75 podmínek a respektovat některá omezení, aby dostala povolení v tomto citlivém přírodním prostředí svůj byznys provozovat. Myra Paredesová z blízkého dvousettisícového města Brownsville je přesto nespokojená.

„Jsem hodně, hodně proti tomu. Ve SpaceX se zavázali, že dají práci zdejším obyvatelům nebo že budou nakupovat jídlo pro zaměstnance od lokálních restaurací. Nic z toho nesplnili. Zato donutili lidi nevýhodně prodat jejich domy. Kromě toho poničili příjezdovou cestu a jejich podnikání má dopad na naše mokřady, zvířata, přírodu obecně. A taky na lidi. Ty výbuchy při startu raket jsou nesnesitelné. Cítit je to i v okolních městech, lidem se třesou domy, rozbíjí to okna. Je to dost nepříjemné,“ popisuje Myra Paredesová.

Plané sliby SpaceX

Start rakety Starship byl zatím největší podobnou událostí v této oblasti, kde se někteří místní cítí podvedeni tím, že Muskova společnost dostala právě tady ke svým operacím povolení. Rakety mimo jiné startují na posvátném území původních obyvatel, národa Carrizo Comecrudo.

„Elon Musk si to tam postavil bez povolení, na nic se nás neptal. Uzavřel cestu a my teď nemáme přístup do Boca Chica, na místa, kde se narodili zakladatelé našeho kmene. Tohle je naše země a myslím, že je důležité, abychom o těchto věcech mluvili, aby tomu lidé dovedli porozumět,“ vypráví mi náčelník kmene Carrizo Comecrudo Juan Mancias.

autoři: Jan Kaliba , aka
Spustit audio

Související