Boty z kajmana, krajty nebo pásovce. V Pedrově obchodě si vybere i ten nejnáročnější kovboj

Divoký americký západ dávno nevypadá jako z knih Karla Maye. Namísto malých dřevěných barů najdete v Texasu vysoké mrakodrapy a dlouhé dálnice. Ale něco z něj přeci jen zůstalo. V El Pasu na hranicích s Mexikem si například i dnes můžete koupit ručně dělanou kovbojskou výbavu včetně klobouku, pásku a kožených westernových bot. Reportér Radiožurnálu Martin Balucha si vyzkoušel alespoň boty.

„Správný kovboj většinou nosil vysoké kovbojské boty, které ho chránily před hadím kousnutím. Měly taky vysoký podpatek, aby se mu dobře jezdilo na koni, a špičku – tak trochu pro parádu. Výbava kovbojů se postupně měnila, ale základem i dnes zůstává správný klobouk, pásek a taky boty,“ vítá mě Pedro ve svém obchodě v El Pasu.

Boty o člověku prozradí hodně, na čištění indulonou zapomeňte, říká proslulý švec Michal Pavlas

Michal Pavlas

Každé povolání s sebou zřejmě nese nějakou „úchylku”, a jak v rozhovoru s Janem Pokorným přiznává švec Michal Pavlas, i on jednu takovou má. „Vždy se lidem dívám nejprve na boty,” usmívá se.

Podsaditý chlapík v džínách a černém triku se chlubí, že ve svém krámku prodává boty ze všech různých materiálů.

„Máme boty z kravské kůže nebo z jemné teletiny. Ale šijeme i z exotičtějších materiálů – z kůže z pásovce, krajty, žraloka nebo třeba z kajmana. Toho si někdo plete s aligátorem, ale kajman je taková jeho zmenšená verze.“

Boty za půlku nájmu

Spolu se mnou si u Pedra zkouší boty i čtyřčlenná rodina. Pokukují hlavně po malých kovbojských botičkách se zipem, které vypadají spíš jako přívěšek na klíče.

Jeden pár dětských westernových bot vyjde bratru na 50 dolarů, tedy něco přes 1000 korun. A dospělí si musí připlatit ještě víc.

„Nejlevnější pár máme za 450 dolarů,“ upřesňuje Pedro a přiznává, že si uvědomuje, že to je vlastně půlka zdejšího nájmu. „Na druhou stranu je to umění,“ hájí vysokou cenu.

„Navíc, když si necháte ušít boty u nás, můžete si být jistí, že nikdo nebude mít stejné. Je to výrobek, který vám vydrží celý život. Do našich bot vkládáme čas, úsilí a taky vášeň.“

Westernový comeback

Pedro provozuje svůj obchod už šest let. Pracuje v něm se svou manželkou. Vše je naučil Pedrův otec. A úsilí, které do prodeje a do výroby bot dávají, se jim prý vyplácí.

„Měl jsem tu už zákazníky z Německa, Japonska nebo z Afriky. Jsem s nimi stále ve spojení. Zhruba před měsícem tu pár bot koupil taky zpěvák kapely Korn Jonathan Davis,“ říká hrdý prodejce.

Pedrův obchod najdete v jedné z nejstarších čtvrtí EL Pasa. A kousek dál mají svůj krámek i další podobní prodejci.

Ještě oblíbenější jsou ale westernové boty v jiných částech Texasu, třeba ve městech Odessa nebo Midland.

„Tam je to prostě životní styl. EL Paso je větší město. Žije tady víc lidí, je tu víc kultur. Dá se ale říct, že i tady tyhle boty zažívají comeback,“ dodává Pedro.

autoři: Martin Balucha , and
Spustit audio

Související