Boty o člověku prozradí hodně, na čištění indulonou zapomeňte, říká proslulý švec Michal Pavlas

30. listopad 2017

Každé povolání s sebou zřejmě nese nějakou „úchylku”, a jak v rozhovoru s Janem Pokorným přiznává švec Michal Pavlas, i on jednu takovou má. „Vždy se lidem dívám nejprve na boty,” usmívá se.

Boty toho o vás řeknou hodně. „Prozradí, z jaké jste společenské skupiny, a pokud je máte dobře upravené, naznačí třeba i to, že jste svědomitý,” popisuje Michal Pavlas. „Čistota obuvi vypoví o lecčems.”

A jak botu správně očistit? „Botu z přírodního materiálu nejprve otřete vlhkým hadříkem, nechte ji přirozeně vyschnout a lehce vykartáčujte. Pak na ni naneste kvalitní krém, buď v barvě, nebo transparentní. Mělo by jít opravdu o krém, ne o vodičku s leskem,” doporučuje.

A co říká na populární čistění obuvi indulonou? „Je to nesmysl, významnou složkou indulony je voda. Způsobuje tak zalepení kůže, ta nedýchá a nechová se elasticky.”

První ušité boty nikdy neprodal

Michal Pavlas do Prahy přišel přímo ze srdce českého obuvnictví – ze Zlína. Jeho rodina se ševcovskému oboru věnuje již po tři generace, on sám šije luxusní boty pro hvězdy šoubyznysu i politiky.

O své budoucí životní dráze se rozhodl už na základní škole, a přestože později studoval i vysokou školu, jak dnes vzpomíná, s radostí z ní zběhl. A udělal dobře. V současnosti patří mezi absolutní ševcovskou špičku.

„První boty, které jsem vlastnoručně ušil, jsem neprodal, mám je schované. Od té doby jsme boty ušili snad ze všeho, o co nás zákazník požádal,” vzpomíná.

autor: als