Na návštěvě v Dallasu: seriálový ranč je ve skutečnosti menší, filmaři používali důmyslné triky

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Brána do ranče Southfork - pro účely seriálu pro televizi nafouknutá, ostatně jako další rekvizity...
0:00
/
0:00

Seriálová rodina naftařů z Texasu sídlili na ranči Southfork, kde se Dallas natáčel od šesté epizody, protože původně vybraná farma už o pokračování spolupráce neměla zájem. Seriálový i současný Southfork se ale tehdy ve skutečnosti jmenoval Duncan Acres podle rodiny, která tam i během natáčení dál sídlila. Z ranče severně od Dallasu je teď muzeum slavného seriálu a vypadá jinak, než jak ho známe z obrazovek.

Z reproduktoru na terase zní ve smyčce znělka, na kterou od roku 1978 do devadesátých let netrpělivě čekaly stamiliony diváků Dallasu v desítkách zemí světa.

Jaksi menší

Slavný seriálový ranč Southfork je ve skutečnosti menší, než jak se nám zdá z televizních obrazovek

Všechno se ale ve skutečnosti zdá jaksi méně monumentální. Menší mi připadá jak samotné bílé sídlo rodiny Ewingů, tak třeba rodinný bazén, kde se seriáloví bratři JR a Bobby tolikrát prali.

Kratší je i příjezdová cesta k domu od brány s nápisem Southfork. Když se na tu cestu podíváte, vidíte, že vůbec není dlouhá. Od brány jste tu za minutu. Tak jako v mnoha jiných případech si tvůrci pomohli filmařským trikem.

Triky na cestě

Dlouhá příjezdová cesta se také filmařsky natahovala. Ve skutečnosti je krátká. Prašnost simulovala rozsypaná mouka

Aby vyvolali dojem, že jde o prašnou cestu, sypali na ni před natáčením mouku.

Nebo Jock a Bobby nasedli do auta, odříkali první část dialogu, na konci cesty zastavili, vrátili se, jeli cestou znovu a pokračovali druhou částí dialogu.

A tak pořád dokola, pak to ve střižně spojili a byl z toho dlouhý dialog na mílové cestě od brány ranče k domu, i když cesta je mnohem kratší,” vysvětluje mi David Keller se zvláštním zaujetím, protože se sám živí jako herec, když zrovna neprovádí Southforkem.

Snídaňová perlička

Zapáleně mi ukazuje, že poměrně maličký bazén, který přiléhá k terase domu, dokázali tvůrci seriálu Dallas pro kamery uměle zvětšit tím, že k němu instalovali velké zrcadlo, které vodu odráželo.

Snídaňové scény si vynutily okolnosti: natáčet se mohlo pouze venku. Scény v interiéru se točily až s odstupem času

Davidova nejoblíbenější perlička vyplývá z podmínky, kterou filmaři od původního majitele ranče dostali – natáčet směli jen venkovní scény. Ty ostatní pocházejí z ateliéru v Kalifornii, protože do domu herci nesměli.

Takže například natáčeli scénu u snídaně tady na terase. Rodina sedí u stolu, povídá si, a vtom přijde JR a řekne něco hrozného, urazí Lucy. Ta začne brečet, vběhne dveřmi do domu – a klap! Zbytek scény, jak Lucy padne na pohovku a Bobby přiběhne za ní a snaží se ji utěšit, se natáčí až o čtvrt roku později v Kalifornii.

Stejný účes za čtvrt roku

Ale všechny detaily musely vypadat naprosto stejně. Její vlasy musely být stejně barevné i stejně učesané, make-up, oblečení, svetr spadlý z jednoho ramena, emoce herců… Technici měli plné bloky poznámek, aby scéna navazovala a diváci nic nepoznali.”

Hrdinové světově proslulého seriálu Dallas dnes mají své muzeum. Mimo jiné zde visí jejich podobenky

Další podmínkou ve smlouvě s majiteli ranče bylo, že natáčet se smí jen v letních měsících červnu, červenci a srpnu, kdy je tady v Texasu nesnesitelné horko. Aby se mu štáb vyhnul, pracoval zpravidla velmi brzy ráno.

Podpatky v asfaltu

Tím se dá taky vysvětlit, proč je v Dallasu tolik snídaňových scén. Linda Gray vyprávěla historku, jak v jedné z prvních epizod natáčeli scénu na příjezdové cestě. Stála na vysokých podpatcích, než se konečně ozval režisérův pokyn.

Když se zkusila pohnout, nešlo to, protože její podpatky se ponořily do asfaltu. Takové bylo horko,” usmívá se David, můj průvodce sídlem seriálových Ewingů, kteří jsou tu všude kolem na obrazech a fotkách.

Spustit audio
autoři: Jan Kaliba ,

Odebírat podcast

Související