Pustina, Rapl, Já Mattoni… Takhle vznikaly úspěšné televizní seriály

23. prosinec 2016

V české televizní tvorbě u diváků bodovaly hlavně seriály. Těch nových vznikla celá řada. Některé ve vysílání výraznou stopu nezanechaly, jiné ale nastavily pro seriálové tvůrce laťky zase o něco výš. Například seriál HBO Pustina považují odborníci za nový přelom v seriálové tvorbě.

„Tohle dílo tady nasadilo určitou laťku, kterou přinejmenším Česká televize bude muset brát vážně,“ hodnotí Pustinu filmový kritik Josef Chuchma. Jím zmíněná Česká televize letos vsadila na seriálů hned několik, například na výpravnou historickou ságu Já, Mattoni.

Čtěte také

Natáčelo se ve více než sto dvacet lokacích – kromě Prahy například v Žatci, Karlových Varech, Kroměříži, Rakousku nebo Německu, kde se odehrávají scény z Long Islandu. Hereckých rolí se vystřídalo 170 a na place se objevilo přes 3 000 komparzistů. Režisér Marek Najbrt, který spolupracoval na scénáři, před uvedením, konstatoval, že jde o dílo plné emocí.

„Já jsem ve své autorské tvorbě zvyklý pohybovat se na hraně ironie, sebeironie. Tady bylo skvělé to, že jdeme ti čistých, žánrových emocí, je to vlastně romantický seriál,“ říká.

03705196.png

Úplně jiný druh seriálu nabídl výrazný projekt Kosmo Tomáše Baldýnského. Podle něj ale tento podle seriál příliš ostatních národů nepochopí, protože je to velmi specificky české.

Seriál Rapl s nekompromisním vyšetřovatelem Kunešem v podání Hynka Čermáka byl nominován na cenu evropského televizního festivalu Prix Europa. Se svojí seriálovou troškou do mlýna ale přispěla i Prima s krimi seriálem Polda a Mordpartou v hlavních rolích s Jiřím Barotškou nebo Vojtěchem Kotkem.

autor: Regina Květoňová
Spustit audio

Související