„Síla lidství je cennější než peníze.“ V západoněmeckých regionech pomáhají tisíce dobrovolníků

19. červenec 2021

Západ Německa má za sebou mimořádně náročný víkend, začal se totiž naplno vyrovnávat s následky záplav, které mají nejméně 158 obětí. Voda ustoupila a na zasažená místa vyráží hlavně těžká technika. Bahno často pohltilo nejcennější majetek zdejších obyvatel a voda zničila všechno od mostů až po elektrické vedení. Poklidný region se tak proměnil k nepoznání.

V centru Ahrweileru neustále duní motory: bagry odklízí sutiny, generátory odčerpávají vodu z domů. Nad městem navíc krouží vrtulníky, které hledají nezvěstné. Před domy leží hromady vyplaveného nábytku, vzduchem je cítit unikající plyn, na hřbitově jsou zaklíněná auta.

Čtěte také

„Když se kouknete na město, na okolí, na infrastrukturu a na všechny silnice – než se tohle všechno spraví a bude to jako dřív? Říkám vám, to zabere tak deset let, tím jsem si jistý,“ říká asi padesátiletý Thomas, který přijel vyklízet dům svých rodičů. Bez cizí pomoci by to ale prý nezvládl.

„Pracovala u nás skupina šesti Poláků, předtím jsme je vůbec neznali, jednoduše se nabídli. Síla lidství je podle mě cennější než peníze. Chtěl jsem jim za všechnu tu práci zaplatit, ale oni odmítli. Prý že mi opravdu chtějí pomoct, čistě ze solidarity. Bylo to fantastické – jinak bychom byli na všechno sami jen se ženou,“ pochvaluje si.

Život bez elektřiny, vody i plynu

Ani domy, na které voda nedosáhla, ale nemají úplně vyhráno. Mnoho vesnic je bez elektrického proudu a pitné vody, a taky se musí opravit celé kilometry plynového potrubí. Vodovod se opraví asi za dva měsíce, plynovod až za půl roku.

Město Erfstadt navíc pořád nezná přesný rozsah škod, protože v jedné části hrozí sesuvy půdy, a tím pádem tam ještě nikdo nemůže. Řeka navíc zničila silniční mosty a v Ahrweileru, kde byly původně tři, teď stojí jen jeden, který je dost poškozený, takže lidé musí dělat velké objížďky, popisuje zpravodaj Václav Jabůrek.

Pátrání po obětech pokračuje

Vrtulníky stále prohledávají méně přístupná místa, a k podezřelým věcem posílají pozemní týmy. Pokračuje vypouštění zatopených sklepů, kde se nachází velká část obětí. Lidé totiž často utonou ve chvíli, kdy se tam pokouší zastavit silné přívaly vody, a pak už zkrátka nemůžou uniknout.

S přáteli přijel do města Ahrweiler i Denis (uprostřed)

U domů, ke kterým se majitel nehlásí, mají hasiči o to větší obavy a postupně je prohledávají. Regionální vláda Porýní-Falci proto očekává, že se najdou další oběti. Konečné číslo ale nedokáže odhadnout. Na památku mrtvých se v neděli konala mimořádná bohoslužba, kterou společně sloužili katoličtí i protestanští duchovní.

Spustit audio

Související