První peníze ze sbírek už putují na jižní Moravu. Na státní pomoc zatím většina poškozených čeká

14. červenec 2021

První finanční pomoc z osmi sbírek na podporu obcí na jihu Moravy poničených tornádem už dostalo přes tisíc rodin. Mezi nejvíc zasažené domácnosti zatím organizátoři rozdělili asi 170 milionů korun, každá rodina dostala asi 150 tisíc korun. Peníze mohou využít na zaplacení dočasného ubytování, nákup materiálu nebo zaplacení řemeslníků.

Peníze zatím dostaly rodiny, které přišly o střechu nad hlavou nebo kterým tornádo dům fatálně poškodilo. Přibližně dvě stovky domácností na tento příspěvek zatím čekají, mimo jiné i proto, že ne všichni poškození byli k zastižení. Tyto rodiny se mohou organizátorům sbírek ozvat samy.

Chcete pomoct konkrétním jednotlivcům nebo rodinám v postižených obcích?

Nadační fond Českého rozhlasu spustil projekt Pomáhejte s námi, který kromě finanční sbírky také páruje dárce přímo s lidmi v postižených obcích. Ti hledají různé služby či shánějí materiál a věci, které jim tornádo odneslo. Splňte některé přání ze seznamu a pomozte tak konkrétnímu člověku: buď materiálně, finančně, nebo přímo na místě. 

Organizátoři sbírek se v nejbližších dnech soustředí na rodiny, které také mají domy poničené, ale ne fatálně. Na tom, jakou částku každá z nich dostane, se ještě přesně nedohodli, bude ale nižší než ta, kterou získaly nejzasaženější domácnosti. Kromě míry poškození budou iniciátoři sbírek hodnotit i to, jaký je sociální status příjemců.

Na státní podporu zatím poškození čekají

U státní podpory je situace komplikovanější. Podle Státního fondu podpory investic totiž zhruba 90 procent žádostí není kompletních a žadatelé budou muset informace doplnit. V žádostech chybí třeba znalecké posudky nebo výše plnění od pojišťovny. Zatím si o příspěvek z programu Živel požádalo 759 lidí, každý může chtít až dva miliony korun.

Spustit audio

Související