S digitální závislostí se potýkají čím dál mladší děti. V čem je komplikovanější než závislost na alkoholu?

V průměru každý desátý dospívající má problém se sebekontrolou při používání sociálních sítí. Nově se to netýká jen středoškoláků, ale už i dětí na prvním stupni základních škol. Ukazuje to stude Světové zdravotnické organizace.

„Dřív jsme si mysleli, že ten problém je v adolescenci, teď už vidíme, že se to posunulo mnohem níž,“ shrnuje Lukas Blinka, který se na studii výrazně podílel. „My jsme je měřili v jedenácti letech. To znamená, že pokud už v jedenácti letech máme deset procent problematických, tak to znamená, že problém už nastává mnohem dřív. V deseti, devíti, osmi...“

Anketa mezi žáky prvního ročníku střední školy

Zatímco u dívek převažuje závislost na sociálních platformách, u chlapců je častější rizikové hraní her. To víceméně potvrzuje i naše anketa.

„Hodně scrolluju TikTok, to jsou ty dvě tři hodiny.“

„Okolo tří hodin, snažím se to omezit, ale ne vždycky to jde.“

Čtěte také

„Já si hodně píšu s kamarády nebo koukám na nějaké filmy.“

„Já jsem dřív dost hrál, teď už mě to přešlo a nemám na to čas ani.“ Co žáka od telefonu v uvozovkách ‚zdržuje‘? „Škola a hlavně sport.“

Říkají prváci jedné pražské sportovně zaměřené střední školy. Sociální sítě ale někteří z nich využívají už od osmi let.

Příznaky a léčba

V posledních letech na internetu roste popularita krátkých videí na sociálních sítích – tzv. shorts. Do svého obsahu tyto návykové klipy zařazuje stále více platforem. Děti, ale i jejich rodiče problémy s odtržením se od telefonu řeší pozdě.

Alkohol si už nikdy v životě nemusím dát. Ale to, že už nikdy v životě nepoužiju telefon, počítač nebo něco podobného, je velmi nereálné.

„Proč to vlastně někdo začne řešit, je většinou to, že se mi začnou trošku zhoršovat výsledky, nezáleží mi už tolik na kamarádech a ztrácím vazby,“ vysvětluje terapeutka a odborná ředitelka pro prevenci a vzdělávání společnosti Magdalena Aneta Zápotocká.

Čtěte také

Příznaky i léčba jsou podle Zápotocké stejné jako u jiných závislostí – a to třeba i na alkoholu  možná ještě komplikovanější. „Na rozdíl od alkoholu – alkohol si už nikdy v životě nemusím dát. Ale to, že už nikdy v životě nepoužiju telefon, počítač nebo něco podobného, je velmi nereálné. Je důležité, aby lidé endorfin, ten pocit, proč to chtějí mít, začali mít i někde jinde.“

Česko se v mezinárodní studii řadí k zemím s nižším počtem problematických uživatelů. Je dokonce pod evropským průměrem. Do rizikové kategorie spadá osm procent dospívajících Čechů. Průměr ve studii je jedenáct.

autoři: Lucie Pávová , vma
Spustit audio

Související