Rohanová: Chci v lidech vyvolat pocit, že prezident je hlasem lidu

Denisa Rohanová předložila při registraci své kandidatury potřebných 20 podpisů poslanců. Posbírala je ale ještě v minulém volebním období a před vyhlášením termínu volby. Někteří ústavní právníci to považují za problematické, prezidentská kandidátka je po právních konzultacích přesvědčená, že to není v rozporu se zákonem a v kampani za zvolení pokračuje. „Jsem přesvědčena, že u soudu nepadne stopka, ale startovní výstřel,“ říká odhodlaně.

Jsou dvě možnosti: buď 15. prosince uslyšíte, že Nejvyšší správní soud vydal nález, že vaše kandidatura je souladu se zákonem, nebo není. Když řekne ano, všechno je OK. Jak to ovlivní podobu vaší kampaně?

Myslím, že ji to ovlivní velmi výrazně, protože v tuto chvíli se svým způsobem držíme vzadu. Čekáme na to rozhodnutí, ale jsme naprosto připraveni – patnáctého ve chvíli, kdy řeknou ano, jako že já věřím tomu, že řeknou ano, – vystřelit dopředu.

Čtěte také

Očekáváte, že poté vám na transparentním volebním účtu přibude ještě víc peněz?

Tak to samozřejmě. Sami si asi umíte představit, jaké je nejistota lidí, pokud nevědí, jaké to rozhodnutí soudu bude. A můžete vysvětlovat horem dolem, že bude takové, jaké říkám – chtějí si počkat na to rozhodnutí.

Když jsem částečně sledoval váš dnešní den, tak jsem neměl pocit, že máte ruce složené v klíně a nic neděláte...

Tak to vůbec ne. To bych byla blázen, abych složila ruce do klína a nic nedělala. Naopak. Já jsem přesvědčena o tom, že ve čtvrtek to nebude vůbec stopka, ale bude to startovní výstřel.

Co uděláte, pokud vám tento předpoklad nevyjde – pokud soud návrh na zrušení vaší registrace vyhoví?

Podám ústavní stížnost. To říkám otevřeně, protože jsem plně přesvědčena o tom, že právo tady stojí na mé straně.

Milostivé léto v nevhodnou dobu

Když se angažujete v pomoci lidem v exekuci, jak se díváte třeba na nedávno skončené Milostivé léto II?

Milostivé léto II nám v současné chvíli vůbec nepomohlo. V těch dvou procentech asi ano, ale myslím si, že to není chyba vlády nebo parlamentu v tuto tu chvíli, ale je to chyba ekonomické situace a načasování.

Přála bych si v lidech probudit solidaritu, sounáležitost jako v roce 1989 nebo ve chvílích Nagana.
Denisa Rohanová

Protože vezmeme-li si, že vlastně Milostivé léto probíhalo v září, říjnu, listopadu, kdy už lidé věděli, jakým způsobem půjdou energie a další nahoru. A Milostivé léto je o tom, že musíte uhradit jistinu dluhu v průběhu této doby. A ti lidé na to skutečně nemají.

Jak by stát měl dlužníkům v budoucnosti účinněji pomáhat?

Je velmi důležité, abychom Milostivé léto zkusili vztáhnout třeba na starší dluhy. Ať lidé mají možnost zaplatit pouze dluh a neplatí k němu to příslušenství. Ale samozřejmě by to nesmělo trvat pouze tři měsíce, protože většina lidí za tři měsíce není schopna dluh uhradit.

Denisa Rohanová před svou pražskou kanceláří

Vy sama jste zaznamenala exekuční situaci i při kandidatuře na prezidentku, když vám zablokoval exekutor částku ve výši 1 milionu, nebo jestli mám být přesný přes 1 milion na vašem na transparentním volebním účtu...

Ano.

Jak jste dosáhla toho, že vám účet odblokovali?

Je to velmi jednoduché. Exekutor ve chvíli, kdy podává do banky součinnost, tak prezidentský účet je na vaše rodné číslo. Takže banka mu sdělí, že tam máte otevřený účet, no a vy mu pak musíte sdělit, že bohužel to není váš soukromý účet, ale jedná se o transparentní prezidentský účet.

My jsme vlastně v tomto směru požádali i o stanovisko Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a ti nám vydali své stanovisko  to, co říkám celou dobu , že prostředky na transparentním účtu nejsou prostředky kandidáta.

Prezidentka všech

Paní Rohanová, co je takovou vaší nejniternější motivací k tomu, že kandidujete na prezidentku?

Tou úplně největší motivací je to, změnit to tady. Já bych si strašně přála v lidech probudit ten úžasný pocit toho, v jaké zemi žijeme. Tu solidaritu, sounáležitost. Abychom se vrátili do krásných chvil třeba roku 1989, který já jsem tedy  skoro nezaznamenala jako dítě, nebo do chvil toho Nagana, kdy jsme všichni byli hrdí na to, že jsme Češi. Všichni jsme tady táhli za jeden provaz a stáli jsme doma u televize anebo pod plazmovými obrazovkami na Staromáku a věděli jsme, že to je prostě ten nejkrásnější pocit.

Může při vší úctě jedna prezidentka nahradit takovou vlnu emocí, kterou způsobí změna režimu, revoluce? Anebo Olympijské hry v Naganu?

Já si myslím, že může.

Jak se to dělá?

Jak se to dělá? Třeba že se člověk pokusí v lidech vyvolat pocit, že oni jsou ti důležití. Že prezident tady není proto, aby byl jenom prezidentem na Hradě, ale je tady pro ně. Vždyť je to jejich hlas. A já si myslím, že to nám tady chybí. Ten pocit, že prezident je hlasem lidu.

Je hlasem lidu, protože je přímo volený?

Přesně tak. Hlasem všech.

Ano, vy to říkáte v rozhovorech, že byste chtěla být prezidentkou všech, že nerozlišujete na východ a západ, ale taky na sever a na jih, na muže a ženy a mladé a staré. A jde to vůbec, být prezidentem všech? Protože to říkají všichni. Nikdo neřekne: já chci být prezidentem jenom pravicově orientovaných nebo levicově orientovaných...

Bude to asi hodně záležet na voličích, protože tím, jak máme dneska roztříštěné názory mezi lidmi, tak si myslím, že člověk, který teď vyhraje volby, bude buď jakousi volbou proti, anebo opravdu bude prezidentem všech lidí.

Čtěte také

Prezident, který by měl spojovat, by měl vědět asi, kde vede anebo kde jsou dělicí linie. Kde ji vidíte mezi lidmi v České republice? Jsou to jen bohatí a chudí, staří a mladí...

Ne, bohužel. Obávám se, že jediná linie za poslední roky vede mezi odpůrci a příznivci očkování, mezi odpůrci invaze na Ukrajinu a příznivci invaze na Ukrajinu. Tam si myslím, že to jsou dělicí linie. Vůbec si nemyslím, že vedou nějakým spektrem věkovým nebo vzděláním. Ne.

To jsou potom linie, které se dají snadno, anebo o to obtížněji překonat?

Možná o to obtížněji, protože je potřeba vyslechnout všechny strany a je potřeba o těch problémech opravdu otevřít obrovskou diskuzi. Dát možnost vyjádření názoru všem  stranám a snažit se najít mezi nimi kompromis. A to tu podle mě chybí.

Proč podle Denisy Rohanové o úspěchu či neúspěchu ve volbách rozhodnou až lednové debaty? Jak se na ně připravuje? A proč se momentálně víc než konfliktu na Ukrajině obává uprchlických vln z Afriky? Poslechněte si celý rozhovor Jana Pokorného s prezidentskou kandidátkou.

autoři: Jan Pokorný , and | zdroj: Český rozhlas

Související