Den s Denisou Rohanovou

12. prosinec 2022

Co dělají, když se kamery nedívají? Jakou agendu řeší v běžné dny? A jaké jsou jejich priority – nejen ty politické, ale třeba ty lidské? Radiožurnál vám prostřednictvím mikrofonu Jana Pokorného představuje prezidentské kandidáty zblízka. Abecedně sedmá v pořadí z celkem devíti osobností, jejichž kandidaturu ministerstvo vnitra oficiálně uznalo, je Denisa Rohanová, prezidentka České asociace povinných, která získala podporu poslanců v minulé Poslanecké sněmovně.

„Chtěla bych mezi voliče vrátit soudržnost, stabilitu a pocit bezpečí. Chtěla bych, aby každý člověk v naší zemi v sobě našel ten potenciál, který má,“ popsala Denisa Rohanová svoje cíle v prezidentském úřadu.

Čtěte také

Veřejně vystupuje od roku 2017, kdy se stala prezidentkou České asociace povinných. Ve funkci prosadila třeba to, že se do exekučního řádu dostal seznam nezabavitelných věcí. Vytvořila taky návod pro policii, jak postupovat při sporných exekucích. Dlouhodobě kritizuje, že zadlužení lidé nemají kvůli obstaveným účtům z čeho žít.

Coby prezidentka občanského sdružení zabývajícího se exekucemi a ochranou dlužníků se Denisa Rohanová na začátku kampaně paradoxně sama vinou tehdejšího manžela dostala do exekučních problémů a byl jí obstaven transparentní účet.

Její kandidaturu ovšem neřešil jenom exekutor, teď ji řeší také Nejvyšší správní soud, který dostal návrh skupiny senátorů na zrušení registrace kandidátky. Předložila totiž podpisy poslanců, kteří byli zvoleni v minulém volebním období, a získala je dřív, než vůbec byla volba prezidenta vyhlášena.

Podle Rohanové je všechno legitimní a legální. Někteří ústavní právníci se spíš kloní k názoru, že by mezi kandidáty být neměla.

Denisa Rohanová, prezidentka České asociace povinných a kandidátka na prezidentku

Třetí pokus o politiku

Denisa Rohanová se do politiky snažila dostat už dvakrát. Poprvé v roce 2014, kdy neúspěšně kandidovala do zastupitelstva Kralup nad Vltavou jako nestraník za hnutí Úsvit přímé demokracie. A podruhé v roce 2017, kdy kandidovala do Poslanecké sněmovny za hnutí referendum o Evropské unii.

Základní vlastností ideálního politika by podle 47leté právničky měla být lidskost. „Protože jestliže politik ztratí lidskost a ztratí kontakt s každodenní realitou, pak nemůže být dobrým politikem,“ vysvětlila v rozhovoru pro mezinárodní projekt tvořivá společnost

Denisa Rohanové pochází z Pardubic, vystudovala soukromé právo a krizové řízení. Je rozvedená a má jednoho syna.

V kampani říká, že chce být prezidentkou, která bude hledat cestu, jak spojovat, nikoliv rozdělovat. Říká, že chce být prezidentkou, která nevidí jen západ a východ, ale i sever a jih a která nevnímá souboj mezi pravicí a levicí, ale bojuje za zájmy svého národa. Chce být prezidentkou lidí bez rozdílu starých mladých žen, mužů, občanů metropolí i venkova, středoškoláků i absolventů univerzit.

Jan Pokorný na návštěvě v kanceláři u Denisy Rohanové

Aspoň jeden klient denně

Jan Pokorný navštívil Denisu Rohanovou v její malé kanceláři nedaleko Hlavního nádraží, kde zrovna dokončovala rozhovor pro jeden ženský časopis. V 10 hodin za ní do kanceláře přišel klient v insolvenci. Prezidentská kandidátka si totiž navzdory probíhající kampani dala za cíl nabídnout své kapacity aspoň jednomu klientovi denně.

Následuje porada s volebním týmem ohledně dalšího zacílení předvolební kampaně a pak focení v sídle jedné z českých televizních stanic.

Den s Denisou Rohanovou jsme sledovali živě po celé pondělí 12. prosince ve vysílání Radiožurnálu, na našem webu a sociálních sítích.

autoři: Jan Pokorný , and
Spustit audio

Související

  • Den s Petrem Pavlem

    Co dělají, když se kamery nedívají? Jakou agendu řeší v běžné dny? A jaké jsou jejich priority – nejen ty politické, ale třeba ty lidské?

  • Den s Danuší Nerudovou

    Co dělají, když se kamery nedívají? Jakou agendu řeší v běžné dny? A jaké jsou jejich priority – nejen ty politické, ale třeba ty lidské?

  • Den s Markem Hilšerem

    Co dělají, když se kamery nedívají? Jakou agendu řeší v běžné dny? A jaké jsou jejich priority – nejen ty politické, ale třeba ty lidské? Nalaďte si už od rána Radiožurnál.