Den s Markem Hilšerem

5. prosinec 2022

Co dělají, když se kamery nedívají? Jakou agendu řeší v běžné dny? A jaké jsou jejich priority – nejen ty politické, ale třeba ty lidské? Radiožurnál vám prostřednictvím mikrofonu Jana Pokorného představuje prezidentské kandidáty zblízka. Abecedně čtvrtý v pořadí z celkem devíti osobností, jejichž kandidaturu ministerstvo vnitra oficiálně uznalo, je nezávislý senátor Marek Hilšer, který na hlavu státu kandidoval už v minulé volbě v lednu 2018.

V říjnu 2014 se na tiskové konferenci vlády dva muži svlékli do půl těla, drželi vlajky EU a NATO a na sobě měli nápisy jako „Premiére, odvahu!“ nebo „Nebuďte s Putinem“. Jedním z nich byl Marek Hilšer, pedagog na První lékařské fakultě Univerzity Karlovy.

Protest kritizující postoj vlády a prezidenta k tehdejší krizi na Ukrajině vysvětloval Hilšer loni v podcastu Neřízená střela: „Říkali jsme si s kamarády, že napíšeme prohlášení. Jenže tehdy si prohlášení nikdo nevšímal. Tak jsme přišli s tím nápadem, že bychom se mohli svléknout na Úřadu vlády a dát tam to prohlášení. A že to budou novináři číst a citovat. Byli jsme samozřejmě naivní.

Čtěte také

Senátorské intermezzo?

Chomutovský rodák Marek Hilšer kandidoval na prezidenta už v roce 2018. V prvním kole získal víc než 450 tisíc hlasů, tedy necelých 9 %. Ve stejném roce byl zvolen senátorem, a přestože v předchozí prezidentské kampani zdůrazňoval, že nebyl politikem, teď považuje svoji zkušenost ze Senátu za přednost.

Udržel jsem si nezávislost. Dneska mám řadu zkušeností, takže nejsem jen nějaký chlap z ulice a naprosto jasně vím, kde jsou problémy a jak je potřeba pomáhat,“ zhodnotil posledních pět let v podcastu Prostor X.

Svůj záměr kandidovat podruhé oznámil jako první už v roce 2019. Přestože rozhodně nepatří mezi favority, své šance vidí optimisticky. Odmítá totiž takzvanou „průzkumokracii“ a odkazuje přitom na výsledky voleb v roce 2018, kdy začínal z nuly a dokázal se dostat na 9 %. Spíš než cokoli jiného podle něj rozhodují finálové debaty.

Nízkonákladová kampaň

Ve svém programu Hilšer zmiňuje třeba dostupné bydlení, moderní energetiku nebo boj proti exekucím. V kampani nestojí o podporu politických stran ani o velké peněžní dary.

Moje kampaň je nízkonákladová z veřejných prostředků a pak ještě může být od malých dárců. To může udělat politiky nezávislými na vlivech nejrůznějších finančních skupin a tak dále, komentoval v listopadu pro ČT.

Hilšer svou kampaň platí mimo jiné z příjmu svého politického hnutí, které založil před kandidaturou do horní komory parlamentu. Do prezidentské volby jde s podporou 13 senátorů.

Transparenty na zdech Hilšerovy kanceláře poukazují mimo jiné i na jeho aktivistické kořeny

„Ne Putinovi“

Chomutovský rodák Marek Hilšer bydlí v Praze na Pohořelci. Do své senátorské kanceláře na Žižkově odsud jezdí na skútru. Zdi mu tam zdobí nápisy jako „Say no to Putin“ nebo „Ruthless killers hands off Ukraine“. Dopoledne se v ní sešel se svými spolupracovníky a během dvou hodin probrali strategii kampaně a přípravu na rozhovory i debaty, kterých se v následujících dnech zúčastní. V kanceláři navštívil Hilšera i známý tiktoker.

Den s Markem Hilšerem sledujte živě po celé pondělí 5. prosince ve vysílání Radiožurnálu, na našem webu a sociálních sítích.

Vysílání uzavře exkluzivní půlhodinový rozhovor. Nalaďte si Radiožurnál po 15. hodině.

autoři: Jan Pokorný , and
Spustit audio

Související

  • Den s Pavlem Fischerem

    Co dělají, když se kamery nedívají? Jakou agendu řeší v běžné dny? A jaké jsou jejich priority – nejen ty politické, ale třeba ty lidské?

  • Den s Jaroslavem Baštou

    Co dělají, když se kamery nedívají? Jakou agendu řeší v běžné dny? A jaké jsou jejich priority – nejen ty politické, ale třeba ty lidské? 

  • Den s Andrejem Babišem

    Co dělá, když se kamery nedívají? Jakou agendu řeší v běžné dny?  Radiožurnál vám prostřednictvím Jana Pokorného zblízka představuje prvního prezidentského kandidáta.