Den s Petrem Pavlem

9. prosinec 2022

Co dělají, když se kamery nedívají? Jakou agendu řeší v běžné dny? A jaké jsou jejich priority – nejen ty politické, ale třeba ty lidské? Radiožurnál vám prostřednictvím mikrofonu Jana Pokorného představuje prezidentské kandidáty zblízka. Abecedně šestý v pořadí z celkem devíti osobností, jejichž kandidaturu ministerstvo vnitra oficiálně uznalo, je generál Petr Pavel, bývalý náčelník generálního štábu Armády ČR a předsedající Vojenského výboru NATO.

Než v roce 2018 odešel do vojenského důchodu, prošel téměř všemi armádními pozicemi. Teď by se generál Petr Pavel mohl jako případný prezident republiky stát vrchním velitelem ozbrojených sil.

Čtěte také

Jako voják velel české armádě a předsedal také Vojenskému výboru NATO. Jeho kritici ale poukazují i na jiné etapy Pavlova života. Například upozorňují na to, že za minulého režimu vstoupil do komunistické strany a studoval kurz vojenského zpravodajství.

Motivace? Dobrodružství

Narodil se v roce 1961 do rodiny armádního důstojníka. Učil se anglicky, německy a později i francouzsky a ve 14 letech přešel na vojenské gymnázium. „Cítil jsem nudu a na základní škole to tak nějak zarezonovalo – i ta možnost, že půjdu do světa a určité dobrodružství. A tak jsem se dal k armádě,“ popsal Českému rozhlasu v roce 2014.

Aby se mohl stát velitelem prostějovských výsadkářů, podal si přihlášku do KSČ. „Nepovažoval jsem to za nic, co by mě nějakým způsobem mělo vnitřně změnit, řekl v roce 2018 v rozhovoru Barboře Tachecí. 

Potom, když po dvouleté kandidátské lhůtě přišli s členstvím – to se psal rok 1985, 1986, v Sovětském svazu tehdy ještě nastoupil Gorbačov , tak jsem to viděl jako šanci, že změním to, co se mi třeba nelíbilo, a naopak přispěji k tomu, co bych rád, aby se prosadilo.“

Čtěte také

Komunistický rozvědčík

Od roku 1988 studoval Petr Pavel kurz vojenského zpravodajství, za což ho ve vysílání televize Prima CNN kritizoval historik Ústavu pro studium totalitních režimů Petr Blažek: Byl ve velmi utajovaném kurzu, byl kádrovým příslušníkem vojenské rozvědky a měl řídit agenty. Počítalo se s tím, že bude vysazen do zahraničí.

Petr Pavel se na svém webu hájí, že nešlo o kontrarozvědku, která sbírala informace o lidech z vlastních řad, ale o vojenskou zpravodajskou službu, jejíž zahraniční zprávy sloužily k obraně státu.

Vrchol kariéry

V roce 2014 si ho za svého předsedu zvolil Vojenský výbor NATO. Mimo jiné i díky úspěchům v zahraničních misích, kde se podílel třeba na záchraně francouzských vojáků v bývalé Jugoslávii.

„Byla to dobrovolná akce, která byla podle mého názoru jednoznačným vyjádřením solidarity s kolegy: Dnes jste v těžké situaci vy, zítra můžeme být my a očekávali bychom od vás to samé. To je princip solidarity v ryzí podobě a myslím si, že tak bychom ho měli vidět i v běžném životě,“ řekl k tomu

Coby nezávislého kandidáta Petra Pavla v prezidentské kandidatuře svými podpisy podpořilo přes 81 tisíc lidí. Hlavním heslem jeho kampaně je Vrátit Česku řád a klid.

Čtěte také

K jeho image v rámci kampaně patří kromě znělého hlasu a rozhodného vystupování také prezentace některých jeho koníčků, jako je třeba jízda na motorcea cestování. V příštích dnech si taky půjde zaběhat a své příznivce o víkendu zve na poctivý svařák.

Den plný rozhovorů

Jan Pokorný se v pátek ráno potkal s Petrem Pavlem v půl deváté v kavárně Dejvického divadla. Povídali si o jeho dosavadních pocitech z kampaně a zavzpomínali na některé zážitky z vojny. „Protože někteří, nejenom on, byli u průzkumných jednotek,“ usmívá se moderátor, toho času v roli reportéra.

Generál Petr Pavel natáčel pro kampaň video na sociální sítě

Pátek byl pro Petra Pavla dnem plným rozhovorů. Se svým podporovatelem, hercem Janem Komínkem natáčel anketu na sociální sítě, s novinářkou a spisovatelkou Markétou Lukáškovou podcast Příběh, který se opravdu stal. A po rozhovoru pro Český rozhlas ho čekala ještě odpolední prezidentská debata týdeníku Respekt.

Od mluvení si bývalý armádní generál odpočine až v sobotu, kdy se chystá na charitativní běh pro organizaci Nedoklubko a pak na svařák se svými příznivci.

Den s Petrem Pavlem jsme sledovali živě po celý pátek 9. prosince ve vysílání Radiožurnálu, na našem webu a sociálních sítích.

autoři: Jan Pokorný , and
Spustit audio

Související

  • Den s Danuší Nerudovou

    Co dělají, když se kamery nedívají? Jakou agendu řeší v běžné dny? A jaké jsou jejich priority – nejen ty politické, ale třeba ty lidské?

  • Den s Pavlem Fischerem

    Co dělají, když se kamery nedívají? Jakou agendu řeší v běžné dny? A jaké jsou jejich priority – nejen ty politické, ale třeba ty lidské?

  • Den s Andrejem Babišem

    Co dělá, když se kamery nedívají? Jakou agendu řeší v běžné dny?  Radiožurnál vám prostřednictvím Jana Pokorného zblízka představuje prvního prezidentského kandidáta.