Ročně zabije žlutá zimnice na 30 tisíc lidí. Díky práci vědců v Dakaru je to jen zlomek z nakažených

10. červen 2019

Pasteurův institut v Dakaru je jedním z mála míst na světě, kde se vyrábí vakcína proti žluté zimnici. Proti virovému krvácivému onemocnění neexistuje žádný lék. Jedinou účinnou ochranou je právě očkování. Reportérka Andrea Skalická nahlédla pro Experiment přímo do míst, kde vakcína vzniká.

Víme, jaké látky zabírají, ale k léku na ziku je ještě dlouhá cesta, říká virolog Daniel Růžek

komár

Tenisté Tomáš Berdych a Karolína Plíšková nebudou reprezentovat Českou republiku na olympijských hrách v Rio de Janeiru ze strachu před nákazou virem zika. Co na to říká virolog, který je na stopě léku na tento virus i na klíšťovou encefalitidu?

Pomocí tohoto nového zařízení, které tu technici právě instalují, se bude testovat sterilita vakcín. A tenhle box je určený pro veškeré fyzikální a chemické testování,“ ukazuje mi doktor Antoine Maria Gatta, který je zodpovědný za výrobu vakcín proti žluté zimnici, kde za přísných bezpečnostních podmínek vakcíny vznikají.

Pohybujeme se ale jen po chodbě a do jednotlivých laboratoří nahlížíme přes silná skla. „Lidé, kteří tu pracují, mají na sobě speciální ochranné oblečení. Ale ne proto, aby chránili sami sebe, ale prostor, kde se vakcíny vyrábějí. Musí tady být úplně čisto, abychom se vyhnuli kontaminaci. Pracovníci jsou proti žluté zimnici povinně očkováni.“

Supervakcína“

Virus žluté zimnice

Jde o jednu z nejlepších vakcín světa. Je vysoce účinná a organismus chrání celoživotně,“ doplňuje doktora Gattu ředitel Pasteurova institutu v Dakaru virolog Amadou Alpha Sall.

Náš institut je jediný, který smí vyrábět vakcínu proti žluté zimnici na africkém kontinentu. Dodáváme ji díky tomu do mnoha zemí světa a s její výrobou máme už osmdesátiletou zkušenost.“

Žlutou zimnici přenáší komár, který je aktivní přes den. Podle Světové zdravotnické organizace se v současnosti touto nemocí nakazí až 200 tisíc pacientů ročně, z toho 30 tisíc lidí infekci podlehne. Kromě Afriky se žlutá zimnice vyskytuje také v rovníkové oblasti Latinské Ameriky.

Původcem onemocnění je virus ze stejné skupiny jako například virus klíšťové a japonské encefalitidy. Očkování proti těmto nemocem však proti žluté zimnici nechrání.

Složitá výroba i transport

Podle doktora Gatty je výroba vakcíny proti žluté zimnici velice složitá, protože nesmí dojít k její kontaminaci. „Aseptické prostředí je velice náročné zavést, proto se vakcína proti žluté zimnici vyrábí jenom na několika místech planety,“ zdůrazňuje.

Potřebujeme univerzální protijed, volají lékaři ze subsaharské Afriky. Tisíce lidí umírají zbytečně

Mamba patří mezi nejjedovatější hady, její jed způsobuje nervovou paralýzu. Postižený pacient umírá velmi rychle

Světová zdravotnická organizace zařadila uštknutí hadem mezi opomíjené tropické nemoci. Ročně totiž usmrtí na 125 tisíc lidí, především v zemích rovníkové Afriky, kde chybí protiléky. Nové opatření by mělo pomoci vývoji a distribuci univerzálního protijedu.

Všechny šarže vakcín se kontrolují nejenom po administrativní stránce, ale i po stránce technické. U každé vakcíny garantujeme kvalitu, účinnost a bezpečnost. Všechno se musí otestovat, abychom si byli jistí tím, že je vakcína naprosto v pořádku a že bude fungovat.“

Velmi obezřetní musejí být výrobci vakcíny také při jejím převozu z místa na místo. Pro její transport se proto používají speciální boxy, které jsou neustále monitorované, aby během převozu nedošlo k přerušení chladicího řetězce. „Musíme si být jistí tím, že teplota je po celou dobu stálá a že nedošlo k žádným výpadkům,“ uzavírá doktor Gatta.

autoři: Andrea Skalická , and
Spustit audio

Související