Revoluce v kosmonautice má jméno SpaceX. V plánu jsou lety na Měsíc i na Mars

8. srpen 2020

Poprvé po 45 letech přistála minulý víkend na moři americká vesmírná loď. Astronauti Robert Behnken  a Douglas Hurley  se v ní vrátili ze dvouměsíční mise na Mezinárodní vesmírné stanici. Jejich testovací let nazvaný DM2 byl historicky prvním, který si připsala soukromá společnost. Miliardář Elon Musk navíc s průzkumem vesmíru, zdá se, teprve začíná.

„Vítejte zpátky na Zemi a díky, že létáte se SpaceX,“ vzkázalo po vysílačce astronautům řídící centrum. Bylo nám ctí, ozvalo se nazpátek z kokpitu lodi, která krátce po tři čtvrtě na devět večer českého času dosedla v neděli 2. srpna na hladinu Mexického zálivu. Přesně tenhle moment se jistě zapíše do dějin kosmonautiky.

Čtěte také

„Je to obrovská oslava kvůli tomu, že to je úplně první pilotovaný let jakékoli soukromé firmy. Proto ta firma byla založena,“ popisuje Max Klimeš z technologického serveru ElonX.cz.

Podle šéfredaktora webu Kosmonautix.cz Dušana Majera může jít o začátek nové éry v dobývání vesmíru: „NASA v tuhle chvíli vystupuje v roli zákazníka, který si od SpaceX kupuje službu. Za SpaceX může přijít kterákoli jiná soukromá firma a loď Crew Dragon si od nich na nějakou misi koupit.“

Znovu na orbitu

SpaceX má pro příští týdny a měsíce naplánovaných řadu letů – její rakety zamíří do vesmíru jak s telekomunikačními družicemi, tak s dalšími astronauty. „Na 27. září je naplánovaný další let se čtyřmi astronauty, třemi Američany a jedním Japoncem. Na ISS budou šest měsíců, až do dubna dalšího roku,“ upřesňuje Klimeš.

Na ISS, tedy na Mezinárodní vesmírnou stanici, by měla astronauty v budoucnosti dostat i společnost Boeing. Její loď Starliner ale zatím zdaleka neprošla všemi zkouškami. To Elon Musk mezitím vyhlíží další cíl – chtěl by dosáhnout Měsíce.

Čtěte také

„To je zakázka pro NASA, takže pokud bude SpaceX vybrána, tak chce použít svou upravenou loď Starship. Tu samou loď chce použít i pro pilotovanou výpravu k Marsu,“ dodává Dušan Majer.

Musk je jenom jeden

SpaceX konkurují i další poměrně mladé technologické společnosti jako Virgin Galactic nebo Blue Origin. Jak ale podtrhuje publicista Max Klimeš, žádná z těchto firem nemá v čele Elona Muska.

„Jeho osobnost a schopnost vést firmy a lidi, jeho pracovní etiketa a jeho image vlastně tvoří Space X,“ dodává Klimeš a srovnává Muska se Stevem Jobsem, vizionářem, který změnil svět mobilů. Elon Musk má teď nakročeno odstartovat podobnou revoluci. A možná ne jednu.

autoři: Matěj Skalický , prh
Spustit audio

Související