Reportérka Ľubica Zlochová zjistila, proč jsou jahody v zimě často bez chuti. Může za to jeden zákaznický stereotyp

Kam by se měla vydat Maruška, kterou poslala macecha v zimě pro jahody? Rozhodně na jih Španělska. Tamní jahodové plantáže vyprodukují ročně stovky tisíc tun oblíbených červených plodů. A právě v syté barvě spočívá jejich největší problém, prozrazuje majitel jedné z farem.

Čtěte také

Nechci u vás vyvolávat závist, ale tady na jihu Španělska je stále okolo 30 stupňů a na plážích se sluní nebo koupou ti, kdo se s létem loučí jen neradi. A zatímco si jedni užívají moře, druzí jen pár kilometrů od pobřeží v předklonu a zpocení sázejí jahody.

Na farmě u pana Fernanda právě pracuje asi dvacet lidí. Už druhý den sázejí na třech hektarech jahody, které se po Vánocích dostanou možná i na vaše stoly. Z této části Španělska, konkrétně z provincie Vuelva, totiž jahody putují až do Japonska, Dubaje či Kanady. A samozřejmě do celé Evropy.

Nejsladší španělské jahody vypadají jako nedozrálé

Fernando mi vysvětluje, že první úroda této sadby bude v lednu, ale nejvíc budou tyto právě vysazené rostlinky rodit na jaře. Ty, jejichž plody se do obchodů dostanou ještě před koncem roku, proto vysadili už před měsícem. Pocházejí totiž ze severnějších, studenějších oblastí Španělska, hlavně ze Segovie. Tady na jihu v písečnaté půdě a pod silným sluncem už jen dozrávají.

Čtěte také

Pokud byste se sem ovšem vypravili asi tak za měsíc za dva, uvidíte samé fóliovníky. Víc než k udržení tepla slouží k tomu, aby dozrávající jahody chránily před podzimními dešti. Ty plodům nesvědčí, i když zdejší písečná přímořská půda vodu dobře odvádí.

Na obvyklou výtku spotřebitelů ze střední Evropy, že španělské jahody jsou často bez chuti, Fernando argumentuje, že je to záležitost odrůdy. Nejchutnější a nejsladší jsou podle něj ty, které mají jen slabě červenou až oranžovou barvu. Lidé a obchodníci je ale považují za nedozrálé a odebírat ve velkém je nechtějí.

Vánoční jahody mají doslova kosmopolitní zkušenosti

Fernandova plantáž vyprodukuje asi 150 tun jahod ročně

Fernandova plantáž patří k menším ve zdejší oblasti. Ze svých tří hektarů ročně sklidí asi 150 tun jahod. To je jen kapka v porovnání s tisíci tun, které už za pár měsíců začnou z provincie Vuelva proudit kamiony a letadly do celého světa.

Také sběr jahod je velmi mezinárodní záležitost. Pracovat sem kromě domácích chodí hlavně ženy a muži z Maroka, Rumunska, Bulharska, Polska, ale i Latinoameričané a v posledních letech také Afričané z subsaharské oblasti.

autoři: Ľubica Zlochová , and
Spustit audio

Související