Místo ovoce a zeleniny kupujeme jen drahou dužinu. Opravdu musíme jíst rajčata a jahody i v zimě?

22. listopad 2015
Glosa Pavla Maurera

Máme jíst více zeleniny a ovoce a méně uzenin, radí lékaři i specialisté zabývající se stravováním. Gastronaut Pavel Maurer s nimi sice souhlasí, ale zároveň se zamýšlí nad nutričními hodnotami. Opravdu musíme jíst jahody nebo rajčata i v zimě?

Každý druhý časopis má rubriku, ve které radí zkušený nutriční specialista, lékař nebo odborník na zdravou výživu, že máme jíst více zeleniny, ovoce a méně živočišných tuků. Podle posledních zpráv Světové zdravotnické organizace byly dokonce označeny téměř všechny uzeniny za prokazatelně karcinogenní. Ty už nám asi dlouho žádný dietolog nedoporučí. Co tedy máme jíst?

Když slyším, jak někdo bojuje za zeleninu a ovoce, souhlasím. Ale všichni dobře víme, že většina zemědělských produktů už dávno pozbyla většinu svých nutričních hodnot. Často si kupujeme drahou dužinu vypadající třeba jako hruška, mrkev nebo brambora. Jenže ona někdy obsahuje více dusičnanů, chemikálií, postřiků a umělého slunce než potřebných vitamínů.

Kdo vyhrává bitvu uvnitř jihoafrického jablka, které někdo vyšlechtil, zmutoval, vyhonil různými preparáty do rychlého růstu, postříkal před hnilobou a škůdci, zakryl sítěmi před ptactvem a nakonec jej nezralé utrhl, aby v umělém prostředí mohlo být transportováno přes půl planety k našemu stolu?

Čtěte také

Zkusili jste si někdy koupit pět druhů rajčat, kdy 250 gramů stojí 38, ale klidně i 75 korun? Schválně si zavažte oči, kupte si nejlacinější i nejdražší rajče a poslepu zkuste říci, které chutnalo jako rajče? A které vám ještě vůbec alespoň trochu chutnalo?

Jsem pro ovoce a zeleninu všemi deseti, ale také jsem hluboce přesvědčen, že nemusíme mít k mání čerstvá rajčata ani jahody v zimě, stejně jako jiné plodiny, jež se k tomuto období nehodí. Vhodnější jsou plodiny, které k nám přirozeně patří anebo jsou naloženy, zkvašeny, případně jinak upraveny bez ztráty chuti.

zelenina, fazolky, fazole

Rozhřešení nemám. I na moji zahrádku prší kyselé deště a padá pražský smog. Proto doporučuji jíst mírně, nedržet se ortodoxně jen určitého druhu jídla, ale spíš pestrosti a střídmosti. Nezapomeňte, že sezónní suroviny jsou vždy ty nejlepší. Potřebujeme jen dodržovat vlastní domácí sezónu, která je nám určena, a ne sezonu v Egyptě nebo v Bolívii.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio