Povánoční výprodeje? Nekoukejte na slevu, ale na konečnou částku, doporučuje mluvčí inspekce

27. prosinec 2022

Příliš velký svetr, malé boty, nebo třeba kávovar, který už doma máte. Pokud jste si pod vánočním stromkem rozbalili nevhodný nebo poničený dárek, je čas ho vrátit, vyměnit nebo reklamovat. Jenže záleží na tom, odkud je. Na vrácení zboží z internetových obchodů mají lidé ze zákona 14 dní. Pokud bychom chtěli vrátit dárek v kamenném obchodě a chtěli zpět peníze, záleží na prodejci, jestli ho vezme zpět. Více přibližuje mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Pokud jsme tedy dostali něco, co se nám nelíbí, nebo co nepotřebujeme, jak máme postupovat?

Čtěte také

Záleží na tom, kde dárek byl kupován. Naším úkolem je přijít do kamenné provozovny a zkusit se zeptat, zda vám umožní vyměnit do zboží za jiné, nebo vrátit peníze. Nicméně záleží na prodejci, na jeho dobré vůli. Pokud stanovil před nákupem, to znamená před Vánoci, že něco takového umožní, že třeba v reklamě nebo ve výloze obchodu bylo napsáno, že vám umožní výměnu zboží za jiné do tří měsíců, tak z toho svoji povinnost udělal. Nicméně jeho povinnost to není.

Vrátit zboží do 14 dnů bez udání důvodu je zákonná povinnost pouze při nákupu na dálku, typicky tedy na e-shopu. I tady ale platí nějaké výjimky. Nevztahuje se to na zboží, které je z hygienických důvodů uzavřeno v obalu, jako jsou třeba zubní kartáčky. Nevztahuje se to na software, na audio, nevztahuje se to na alkoholické nápoje, nevztahuje se to na nějaký voucher na zážitky. Je tam řada výjimek, ale typicky elektronika, to znamená televizor, mobilní telefon, oblečení, boty, obuv, to všechno lze vrátit do 14 dnů při nákupu na dálku.

V obchodech teď začínají oblíbené povánoční výprodeje. Na co si při nákupech ve slevách máme dát pozor, abychom ve výsledku nezaplatili víc než před slevou?

Vždycky říkám – koukejte na konečnou cenu po slevě, nekoukejte na to zázračné procento slevy. A porovnejte výrobek u konkurence, kolik stojí i jinde. Někde třeba výrobek stojí ještě méně, protože někteří vycházejí z ceny třeba u elektroniky, která platila před několika lety a tam cena byla výrazně výš. 

To se změní sice novelou zákona příští rok, ale do toho máme ještě pár dní do šestého ledna čas. Takže se podívejte na to, jestli cena je výhodná tím, že porovnáte konečnou cenu výrobku například na nějakých srovnávacích serverech, podívejte se, kolik to samé zboží stojí jinde u konkurence. A tak se ušetřit nakonec ve finále opravdu dá.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.