Zdražit jízdné byla nutnost. Impulz k přesednutí do aut to ale není, věří ministr dopravy

11. prosinec 2022

Jízdné na železnici zdražilo v prosinci o 15 %. Dotklo se to nejenom rychlejších spojů, ale plošně celé železniční sítě. Ceny zvedli jak České dráhy, tak soukromí dopravci. „Bylo to nezbytně nutné. I dopravcům významně vzrostly náklady v souvislosti se zvýšením cen energií a pohonných hmot,“ vysvětluje ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „V době rozhodnutí o zdražení dosahovala inflace 18 %. My jsme ale zachovali únosnou hodnotu zdražení a zůstali jsme u 15 %,“ dodává.

Vláda nicméně snížila na část roku daň z nafty a benzinu a zároveň snížila slevy na jízdném pro studenty a seniory. Přesto zdražení jízdného není podle Kupky impulzem k přesednutí z veřejné dopravy do automobilů. „Onu slevu jsme museli změnit v okamžiku, kdy se ukázalo, že na ni nejsou v rozpočtu peníze. I tak jsme se ale snažili zachovat dlouhodobě udržitelnou hladinu slevy na podobné úrovni, jako je to v jiných státech, tedy 50 % pro vybrané skupiny, pro invalidy dokonce 75 %,“ přibližuje Martin Kupka.

Budou muset cestující počítat i v příštím roce s rušením spojů a s jejich zpožděním? Na jakých úsecích se podařilo dokončit modernizaci a které to ještě čeká? Poslechněte si rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , opa
Spustit audio

Související