Posty ve státních firmách? Jde nám o kontrolní informace, říká Jiří Dolejš z KSČM

Vláda Andreje Babiše a získání důvěry v Parlamentu závisí především na dvou věcech – vnitrostranickém referendu ČSSD a podpoře komunistů. Takzvaný toleranční patent, který ošetřuje nevládní roli KSČM, je v hrubých rysech hotový. Alespoň to říká poslanec Jiří Dolejš z KSČM.

Problémem pro KSČM jsou podle Dolejše rozpory v zahraniční politice, a to je hlavním důvodem, proč komunisté chtějí být v nevládní pozici. „Nad každou zahraniční misí je potřeba diskutovat, například v Afghánistánu se válčí už velmi dlouho a efekty jsou v nedohlednu,“ vysvětluje.

Naopak podmínka zdanění církevních restitucí od začátku vlastně nebyla překážkou. „Andrej Babiš říkal, že se mu nelíbí nastavení takzvaných církevních restitucí už před několika lety, celý balík, který měly církve dostat, a v podstatě z velké části dostaly, označil za přehnaný,“ říká.

Ti, kteří se ve volbách nějak umístili, tak musí předvést, co umí.
Jiří Dolejš

Problém Babiš, respektive problém trestně stíhaného premiéra, nemá podle Dolejše jiné řešení, než nechat proběhnout trestní stíhání. „Sám nemám radost z toho, že tato skvrna na štítu České republiky je, ale jsem do té míry realista, že v tom vidím politickou odpovědnost ANO a Andreje Babiše jako takového,“ nastiňuje.

Zdanění církevních restitucí? Jen politický folklór, namítá Stanislav Přibyl

Stanislav Přibyl

Komunisté, s jejichž podporou počítá Andrej Babiš pro vládu hnutí ANO a sociální demokracie, si dali jako podmínku dodatečné zdanění církevních restitucí. S tím ale církve nesouhlasí – podle generálního sekretáře České biskupské konference Stanislava Přibyla gesto napravit křivdy by doznalo velkého šrámu.

Připomíná také, že komunisté nemohou diktovat, kdo je ve vládě, ale svůj názor naznačili. „Je otázka, co to vyvolá u těch, kteří to mají na triku, tedy především Andrej Babiš a případný koaliční partner sociální demokracie,“ dodává.

Nicméně KSČM bude požadovat některé posty v orgánech státních firem. To ale bude informativní, kontrolní funkce, nikoliv manažerská. „Pokud tam bude vyslán nějaký člověk, tak ne se stranickým průkazem, ale jako expert, který je schopný vnímat chod obchodní společnosti,“ uzavírá s tím, že komunistům jde o kontrolní informace.

autoři: Jan Moláček , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.