Podporu pro rozpočet jsme možná měli začít vyjednávat dřív, uznává premiér Andrej Babiš

Hlavním úterním tématem bylo jednání o navýšení rozpočtového schodku. Hnutí ANO nenašlo dostatečnou podporu pro to, aby sněmovna v režimu legislativní nouze zvýšila deficit ze 300 na 500 miliard korun. „Je velice neobvyklé, že se rozpočet schvaluje tolikrát. Navrhujeme ho už počtvrté a je to důležité, protože ve vládní rozpočtové rezervě už je jen 100 milionů,“ vysvětluje premiér Andrej Babiš (hnutí ANO).

Nový návrh státního rozpočtu obsahuje i příspěvky obcím, které dosáhnou skoro 13 miliard korun, dotace na sociální služby a na opravu dálnic druhých a třetích tříd. „Jsem velice překvapený, že je k tomu takový odpor. Opozice nás kritizuje, že nedáváme peníze, ale když je chceme dát, tak nám v tom brání,“ tvrdí Babiš.

Čtěte také

Vládu prý překvapila hlavně KSČM, která navýšení deficitu státního rozpočtu kritizuje. „Jednáme s Piráty, KDU-ČSL i s komunisty. Snažíme se získat podporu, protože už jsme něco schválili, ale nemůžeme vydat peníze, protože není schválený rozpočet a zákon to nedovoluje.“

Opozici vadí i to, že vláda zvýšila výdaje o 137 miliard, aniž by uvedla, na co chce peníze použít. Premiér říká, že výtce opozičních stran rozumí. „Ze 137 miliard je vládní rozpočtová rezerva už jen 36 miliard, takže jsme víc než 100 miliard rozepsali do detailu. Doufám, že se k tomu teď postaví pozitivně,“ říká Andrej Babiš.

Nový návrh rozpočtu by už prý měl být konečný. „Rezerva 36 miliard není tak závratné číslo, aby to sněmovna nemohla uznat. Máme zájem na tom, aby byl deficit co nejmenší, ale odhadnout dnes inkaso daní je nemožné a nevíme ani, jak budou firmy exportovat.“

Budou předčasné volby?

V souvislosti s debatou o podpoře státního rozpočtu premiér Babiš připustil, že pokud by se hnutí ANO nepodařilo prosadit rozpočtové plány, mohlo by to vést k předčasným volbám. Následně své prohlášení mírnil na Twitteru a na tiskové konferenci.

Čtěte také

„Pokud bychom nemohli ve sněmovně prosadit naše návrhy podpory ekonomiky, občanů, důchodců a tak dále, tak bychom asi těžko mohli pokračovat,“ uvádí premiér.

To, že by se nepodařilo schválit nový deficit státního rozpočtu, ale podle něj nehrozí. „Předpokládám, že se nám to povede. Pokračovali jsme v jednáních a myslím, že je nakonec přesvědčíme.“

Představu o rozpočtu na příští rok premiér Babiš zatím nemá a budeme si na ni podle něj muset počkat až do srpna. „Určitě splníme programové prohlášení vlády. Budeme pokračovat v navyšování důchodů, splníme to, čím jsme se zavázali učitelům a hlavně chceme investovat,“ tvrdí v rozhovoru na Radiožurnálu.

Kdy podle premiéra sundáme roušky? Proč někteří lékaři stále nedostali odměny za nasazení v první linii? A co se děje v brněnské organizaci hnutí ANO? Celý rozhovor si můžete poslechnout ze záznamu.

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související