Předseda STAN: Pokud se v rozpočtu pro obce nenajde 18 miliard, odnesou to občané a podnikatelé ve městech

Rozpočty měst a obcí přijdou podle odhadů ministerstva financí o 10 miliard korun kvůli takzvanému kompenzačnímu bonusu. To se nelíbí zástupcům měst a obcí, kteří mají jednat s premiérem Andrejem Babišem. „Výpadek pro obcí, měst a krajů je natolik závažný, že nebudou ohroženy jenom investiční akce, ale i běžné provozní výdaje,“ vysvětluje předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

Rakušan připomíná návrh senátorů, podle kterého by se výpadky měst, obcí a krajů měly kompenzovat dotacemi na jednoho obyvatele. Minimum by se podle něj mělo pohybovat kolem 1000 až 1100 Kč na hlavu.

Čtěte také

„Není na místě rozlišovat mezi velkými a malými městy, mezi obyvateli Prahy či poslední vesnice v České republice. Jde skutečně o to, aby výpadky byly kompenzovány,“ říká Rakušan s tím, že Starostové a nezávislí jsou připraveni senátní návrh podpořit.

Původní návrh Babiše kompenzovat výpadky posílením dotačních titulů není podle něj reálný – malé obce nezvládnou administrativu, další nevýhodou je, že se okrádají o výsadu samosprávy. „Rozhodnout se, do čeho ony chtějí investovat prostředky, které jim náleží, a nespoléhat se pouze na to, jaký dotační titul na konkrétní věc vypíše ministerstvo,“ objasňuje.

Města nebudou investovat

Rakušan také poukazuje na deficit, který by měl být 500 miliard, a na to, že spoluúčast měst a obcí na kompenzačním bonusu pro podnikatele dosahuje 18 miliard. „Tážu se, zda opravdu v tak obrovitánském deficitu, který paní ministryně připravuje, se nenajde těch 18 miliard, aby to nemuselo jít na úkor občanů a podnikatelů ve městech,“ říká.

Realita je podle něj taková, že lidem ve městech a obcích budou omezovány služby a podnikatelé nebudou dostávat zakázky, protože města nebudou investovat.

Společní kandidáti do Senátu? 

Strany a hnutí začínají představovat kandidáty do podzimních senátních voleb. Rakušan v té souvislosti avizuje, že na Praze 5 bude společným kandidátem za STAN, TOP 09 a ODS Michael Žantovský.

Na Praze 1 měl za STAN kandidovat spisovatel Jiří Padevět. Ten ale zřejmě svou kandidaturu stáhne. „Je pravda, že z důvodu tříštění sil se mu proti Mirce Němcové kandidovat nechtělo,“ potvrzuje, že STAN půjde do spolupráce na tom, aby se Miroslava Němcová stala senátorkou za Prahu 1.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související