Předseda KSČM Filip: Podpora vlády? Některé body nepodpoříme, pokud ministr Petříček zůstane ve funkci

První místopředseda sněmovny Vojtěch Filip čelí kritice za svá slova o českých legionářích v Rusku. Trvá na nich? A podpoří KSČM další kroky vlády? Také na to se zeptal moderátor Tomáš Pancíř ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Čtěte také

V rozhovoru pro ruský armádní deník Krasnaja zvezda Vojtěch Filip mimo jiné pochválil ruskou vládu za to, že nenutí místní úřady v Rusku ke svolení se stavbou pomníků československým legionářům, padlým v boji s ruskými bolševiky.

„Za svými slovy si stojím. Nejde o můj názor, ale o názor občanů, kteří tento názor zastávají,“ říká k tomu Vojtěch Filip dnes. „Nemyslím si, že máme lidem říkat, co si smí myslet. Nemohu lhát a říkat, že takový názor v české společnosti není.“

Československé legie si ale podle něj ocenění zasluhují, a to ze dvou důvodů. „Podílely se na vzniku samostatného československého státu a také na zkrácení první světové války,“ dodává.

Proč tedy v rozhovoru pro ruský deník odmítl památníky legionářům padlým v Rusku? „Když bouráme pomníky rudoarmějcům, mluvím například o ostudné demontáži sochy maršála Koněva, nemůžeme od ruské federace požadovat, aby stavěla nové památníky nebo je udržovala!“

„Selhání Tomáše Petříčka“

Čtěte také

Tomáš Pancíř se během Dvaceti minut Radiožurnálu zeptal i na to, zda bude KSČM nadále podporovat současnou vládu. KSČM ji totiž sice toleruje, ale zároveň ostře kritizuje ministra zahraničí Tomáše Petříčka.

Budou komunisté tlačit na to, aby ministr Petříček ve vládě skončil? „Za jeho největší selhání považuju, že se připojil k prohlášení ministrů zahraničních věcí ohledně výsledků 2. světové války. Připojil se ke státům, které měly na konci 30. let fašistické vlády!“ zdůrazňuje Vojtěch Filip.

Celý rozhovor s Vojtěchem Filipem si můžete kdykoliv poslechnout ze záznamu.

autoři: Tomáš Pancíř , als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.