Podoba maturit a přijímacích zkoušek na střední školy bude jasná do konce týdne, slibuje ministr

9. březen 2021

Přes sedmdesát tisíc studentů středních škol čeká za pár týdnů maturita. Praktické zkoušky mají začít v dubnu, písemné a ústní v květnu. Stále ale není jasné, jak bude maturita vypadat. Dalších sto tisíc dětí se hlásí na střední školy. Ministerstvo školství by mělo do konce týdne rozhodnout jak o podobě maturit, tak o případném posunu termínu přijímacích zkoušek na střední školy a víceletá gymnázia.

Hlavní otázkou je, jestli budou studenti maturitu skládat i v době koronaviru podobně jako dřív, nebo jestli dostanou maturitu úřední, tedy zkoušku dělat nebudou a dostanou známky podle průměru za celé studium.

Úřední maturita?

První variantu prosazuje resort školství, byť s úpravami, jako delší čas pro testy nebo zrušení slohové práce v češtině. S druhou možností přišel premiér Andrej Babiš (ANO) – podle něj by si studenti mohli vybrat, jestli maturitu chtějí, nebo nechtějí dělat.

Čtěte také

Vnímám ten návrh jako jednostranný. Na základě argumentů pana premiéra vnímám obavy studentů. Úpravy jsou namístě v případě zdravotnických oborů. Ale úřední maturita by se v dlouhodobém hledisku otočila proti studentům samotným,“ myslí si ministr školství Robert Plaga (ANO).

S úřední maturitou nesouhlasí ani školské asociace a spolky – proti je třeba Asociace ředitelů gymnázií, Česká konference rektorů, ale i Svaz průmyslu a dopravy. Při plném respektu složitosti situace maturita zůstává certifikační zkouškou. Je třeba osvědčit penzum kompetencí, zvlášť u odborných oborů. Úřední maturita není správný směr,“ vysvětluje ministr.

Přijímačky se (asi) posunou

V reakci na vývoj epidemie ministerstvo ostatně už upravilo podobu maturitních zkoušek. „Bavíme se s asociacemi a naše debata vede jiným směrem. Školská problematika je kompetence resortu školství a za ten zodpovídám já,“ vymezuje se Plaga pro případ, že by premiér na zrušení zkoušky trval.

Čtěte také

Ministerstvo jedná také o přijímacích zkouškách na střední školy. Podle Roberta Plagy platí co, co už avizoval: Zkoušky na osmi- a šestiletá gymnázia se zachovají v jednotné podobě. U čtyřletých oborů si pak školy mohou vybrat, zda si vyberou testy CERMAT, nebo školní zkoušku.

„Vnímáme vážnost situace, jsme v kontaktu s ministerstvem zdravotnictví. K posunu termínů pravděpodobně dojde,“ myslí si ministr.

Jednotné přijímací zkoušky na čtyřleté obory jsou zatím naplánované na 12. a 13. dubna. Na víceletá gymnázia 14. a 15. dubna. Jasno ohledně maturit i přijímacích zkoušek by mělo být do konce tohoto týdne.

autoři: Petr Král , Anna Macků , Ľubomír Smatana ,
Spustit audio

Související