Maturity 2021: delší čas, bonusové termíny a žádné slohovky

Distanční výuka narušuje praktickou přípravu na maturitní a závěrečné zkoušky. Ministr školství Robert Plaga za ANO proto na základě diskuze se studenty a řediteli škol upravil podmínky závěrečných zkoušek. Zrušil slohové práce z českého i cizího jazyka a prodloužil termíny, po které je možné závěrečné zkoušky vykonávat. Praktickou část výuky si studenti budou moct doplnit během letních prázdnin.

Čtěte také

Více času na testy

Didaktické testy vypracované společností CERMAT zůstávají: „Tvoří minimální úroveň vzdělání garantovanou státem. Zároveň je možné se na ně připravit distančně,“ uvedl ministr. S ohledem na situaci ale prodloužil čas na vypracování testů: u českého jazyka na deset, u matematiky na patnáct minut.

Někteří studenti se zapojili do dobrovolnické pomoci v nemocnicích či domovech seniorů. „Pro tyto studenty přidáváme jeden termín navíc, čili bude mít v jarním termínu dvě možnosti na složení zkoušky,“ řekl. Dodatečný červnový termín mohou využít i maturanti, kteří budou při řádném konání testů v karanténě.

V čem bude jiná letošní státní maturita?

  • delší čas na didaktické testy - na vypracování testu z češtiny budou mít studenti 85 minut, z cizího jazyka 110 min a z matematiky 135 minut;
  • jeden jarní opravný termín navíc pro ty, kdo se zapojili jako dobrovolníci do přímé pomoci nebo se řádného termínu nemohou účastnit z důvodu karantény či onemocnění covid-19;
  • minimum otázek z učiva, které spadá do období, kdy byla výuka narušena;
  • zrušení písemné (slohové) práce pro prvomaturanty.

Zdroj: MŠMT

Dohnat si praxi

Distanční výuka se dotkne hlavně praktické výuky. U zkoušek mohou ředitelé změnit formu, délku a způsob hodnocení. Protože tyto předměty jsou klíčové pro další uplatnění studentů, ministerstvo upravilo termíny: „Prodloužíme období konání zkoušek až do 25. června 2021, pro praktické předměty až do 27. srpna.“ Znamená to, že studenti se po nástupu do škol stihnou připravit i na praktickou část zkoušek.

Klíčové je, jak bude vypadat druhé pololetí tohoto školního roku. S ohledem na výpadek prezenčního vzdělávání vydalo ministerstvo doporučení, aby se kantoři v rámci výuky zaměřili pouze na předměty související se závěrečnou zkouškou a připravili žáky na ukončení vzdělávání.

Čtěte také

Připravit studenty na život

Závěrečné zkoušky učňů budou mít dvě části místo tří. Praktická zkouška bude povinná pro všechny. Zda ji doplní písemná, nebo ústní část, bude moci podle Plagy určit škola: „Cílem je uplatnění studentů po zkouškách, aby ze škol odcházeli připraveni do praxe nebo pro další studium.“

autor: | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související