Petr Král: Vysílat živě je adrenalin, všechno se to rodí za pochodu

Petr Král je moderátor Dopoledního Radiožurnálu a také hudební dramaturg – stará se o to, jaká hudba na Českém rozhlasu Radiožurnálu proudí do uší posluchačů.

„Jsem v rádiu na dvou židlích, od deseti do třinácti sedím na té moderátorské ve studiu dopoledne-odpoledního Radiožurnálu, a když odejdu, tak jdu do kanceláře hudební dramaturgie a tam sedím dlouze dál,“ popisuje své pracovní zvyklosti.

Petr Král v úterý 2. dubna odpovídal na vaše otázky. Zajímá vás, jak se vybírá hudba na Radiožurnál a co všechno tomu předchází? Nebo jaké bylo Petrovo první auto? Přečtěte si odpovědi na vaše otázky dole v tomto článku.

Kariéru zahájil na počátku 90. let v soukromém rozhlasovém sektoru, kde se přes moderování a později pozici programového i generálního ředitele dostal zpět za mikrofon – to už v Českém rozhlase.

Zatímco při své dramaturgické práci musí „za oponou“ dohlížet na to, aby byla hudba posluchačům co nejpříjemnější, ve studiu uvádí zpravodajství, reportáže a zve si zajímavé hosty. Za mikrofonem se tedy rozhodně nenudí.

Dámy si vysoko nad zemí užívaly v doprovodu moderátora Radiožurnálu Petra Krále výhled z Žižkovské věže

„Vysílám většinou živě, je to adrenalin. Zejména v dopoledni, protože se to rodí za pochodu. Dopolední Radiožurnál je o tom, co se právě děje. To znamená, že příspěvky a podklady od kolegů dostáváme mnohdy na poslední chvíli,“ vysvětluje.

Vivaldi i Metallica

Ve volném čase se věnuje vášni pro automobily – třeba svému Mini Cooperu. „Volné chvíle si užívám, když někam jedu s tímhle autíčkem. Mám v sobě lásku k motorům. Musí to být stroj, který má nějaký příběh, který není spotřebka. Když mám auto, tak musí mít duši a něco navíc, ne jen to, že vrčí, jede, smrdí a hraje v něm muzika.“

Hudební vášeň naplňuje život Petra Krále už od mládí. Tak výrazně, že protíná jak soukromí, tak práci. Právě proto ho hudební dramaturgie tolik naplňuje – střetává se totiž s hudbou všech žánrových poloh.

Čtěte také

„Nejsem žánrově vyhraněný. Jsou momenty, kdy mám náladu na folk, jsou momenty, kdy si pustím Vivaldiho, a jsou momenty, kdy si pouštím Metallicu,“ říká. Selekce závisí na momentální náladě, ale existuje pár kapel, které si Petr Král poslechne vždycky rád – třeba Pink Floyd. A jelikož je hudební fajnšmekr, preferuje gramofonové desky. „Vinyly miluji, protože když si pustíte muziku z vinylu a máte uši aspoň trošku správně srovnané, tak rozdíl mezi digitální nahrávkou a vinylem slyšíte. Je to úplně jiné, včetně praskání, které k tomu prostě patří.“

Chat s moderátorem

autoři: Petr Král , anh

Související